Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Oja: Vene kaart käib käbedasti ka Soome poliitikute varrukast välja

-
13.01.2023
Vene kaardiga mängiv Soome minister Antti Kurvinen.
© Scanpix

Kolmapäeval, 11. jaanuaril oli Eduskunnas äge keskustelu Soome valitsuse rohepöördemeetmete üle. Teemakohase ettekandega esines põllu- ja metsamajandusminister Antti Kurvinen (kesk).

Arvamusi esitati rohkesti ja innukalt. Minule hakkas silma-kõrva, et kui minister Kurvinen tõusis kõnepulti kriitikale vastama, maailmaparandaja magus valu näos, siis Põlissoomlaste suunas heitis ta järgmise mürgise repliigi: „Põlissoomlased loodaksid ilmselt, nagu rahvasaadik Meri ka välja ütles, et küll oleks tore, kui ostetaks muudkui edasi kivisütt Venemaalt.“

Otsisin salvestusest Põlissoomlaste rahvasaadiku Leena Meri sõnavõtu üles, et kuulda, mida ta õieti Venemaa söest räägib. Leena Meri aga rääkis hoopis sellest, et vanaviisi energia tootmisest poleks tohtinud loobuda, enne kui uued tehnoloogiad pole valmis nende asemele astuma. Kogu PS kriitika käib auahne ajakava pihta, millega tahetakse olla kõige eesrindlikumad Euroopas, kuid mis seejuures soomlasi vaeseks teeb.

Kivisütt puudutas ainult Leena Meri küsimus, kas minister kavatseb veel sellel valitsusperioodil tühistada kivisöe kasutamise keelu energia tootmiseks, mis seadusena jõustub aastal 2029.

Meie siin lahe lõunakaldal oleme ammu harjunud varga peas põleva mütsi sündroomi sagedase ilmnemisega reformierakonna poliitikute seas, kuid selgub, et see nähtus pole ka soomlastele võõras. Vene kaart käib käbedasti varrukast välja, nagu valemängijail ikka kombeks.

Mingil ajal üsna hiljuti valiti Keskerakonna esimeheks Katri Kulmuni, kes pärast lühiajalist esimeheks olekut oli mingite rahaliste segaduste tõttu sunnitud tagasi astuma. Tema eelmine ametipost oli Vene – Soome Sõprusühingu esimees. Nüüd on populaarsust kaotava Keskerakonna minister valmis kuulma sõna „Venemaa“ seal, kus seda üldse öeldudki polnud, ja kohe Eduskunna täiskogu ees häiret tõstma.

Peaasi, et ennast ideoloogilise rohepöördevõitluse eesrindlasena näidata. Kui palju see lüke talle aprillis toimuvatel valimistel hääli toob, seda muidugi ei tea.

Paul Oja, Uued Uudised Soomest