Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Major Jaak Mosin: “Meie au on truudus!”

-
13.01.2023
Küünlad
© Scanpix

Sõbrad ja kamraadid mälestavad sirgeselgset auliiget Jaak Mosinat, kaastunnet avaldab ka Eesti Leegioni Sõprade Klubi. Jaak Mosina ärasaatmine toimub Tallinnas Pärnamäe kalmistu krematooriumi kabelis 13. jaanuaril kell 12.30. Pärgi ja kinke palutakse mitte kaasa tuua.

Sõjaväelane ja jäägrite üks juhtfiguure Jaak Mosin suri teisipäeval 82-aastaselt.

Jaak Mosin sündis 19. märtsil 1940 Tartus. 1990. aastatel oli Jaak Mosin okupatsioonivastaste põrandaaluste relvaüksuste formeerimise ja Kaitseliidu taaselustamise algatajate hulgas. Jaak Mosin oli Kaitseliidu informatsiooniteenistuse ülem ja propagandapealik.

Mosin oli üks Kuperjanovi pataljoni taasformeerijatest ja Eesti vabatahtlike vanemohvitser Läänemaa Vabatahtlikus Jäägrikompaniis. Mosin oli jäägrite asepealik Pullapää kriisi ajal. „Reaalsele tulistama hakkamisele oldi 1993. aastal väga lähedal. Valitsus ja Kaitseväe juhtkond olid väga verejanulised, aga tänu meile kodusõjaks ei läinud. Meid peaks Eesti rahvas tänama, et kodusõjaks ei läinud, mitte Eesti valitsust!“ on Mosin toonaseid sündmuseid kommenteerinud Eesti Ekspressile.

Mosin oli Eesti Leegioni Sõprade Klubi auliige. Ühendus kirjutab oma kodulehel Mosinast: „Legendaarne Jäägripealik. Lähiajaloo üks silmapaistvam ja kindlameelne mees. Kaitseliidu ja Kuperjanovi pataljoni üks taastajatest. Kindlameelne, väärikas ja laia silmaringiga Eesti mees, kellel jagus moraalset kohusetunnet ja võitlustahet ka vanas eas.“

Vanaduspõlve nautis Mosin Tenerifel.