Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Dokumentide mittevajalik salastamine on Eesti riigis suureks probleemiks muutunud

-
13.01.2023
Liina Kersna testihanke info “läks lukku” 75 aastaks.
© UU

Reformierakonna valitsemise ajal on järsult kasvanud dokumentide salastamine, viimati suleti 75-aastaks info Liina Kersna seaduserikkumiste kohta kiirtestihankes. ERR kirjutab selle kohta: “Teemaga on tegelenud ka õiguskantsler Ülle Madise. Möödunud aasta lõpus pöördus tema poole riigikogu liige Peeter Ernits, kes päris aru ühe haridusministeeriumi dokumendi AK-märke õigustatuse kohta.”

“Salastatud 75 aastaks!” Peeter Ernits: Liina Kersna testihanke info saab avalikuks siis, kui ta on 117-aastane

ERR jätkab: “Ehkki seaduse järgi peaks igaühel olema võimalik üldiseks kasutamiseks mõeldud teabele ligi pääseda, kipuvad riigiasutused dokumente sageli asutusesisese kasutamise (AK) märkega varustama. Liigse salastamise suundumusest on aeg-ajalt räägitud, kuid tegelikkuses pole asjad aastate jooksul paranenud ja olukorra muutmine eeldaks poliitilist tahet.”

ERR kirjutas 2021. aastal, kuidas riigiasutused löövad asutusesisese kasutamise templit dokumentidele üha kergekäelisemalt ja seetõttu teavad kodanikud üha vähem, mida kabinetivaikuses ellu viiakse. Nüüd, ligi kaks aastat hiljem ei ole olukord sugugi paremaks muutunud.

Eraldi tuuakse välja hiljutine rahandusministeeriumi kriitika peaminister Kaja Kallase jutupunktide kohta, millega ta kavatses ETV intervjuus põhjendada Elektrilevi lahkulöömist Eesti Energiast. Kui see leiti ministeeriumi avalikust dokumendiregistrist, järgnes paraku selle “kadumine” ja alles hiljem ilmus dokument tagasi – ilmselt avaldati ministeeriumile valitsuse poolt kohe survet.

Põhiseaduse järgi on igaühel õigus vabalt saada üldiseks kasutamiseks levitatavat informatsiooni ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused on kohustatud andma isiku nõudmisel informatsiooni oma tegevuse kohta.

“Juurdepääs ei laiene andmetele, mille väljaandmine on seadusega keelatud, ja eranditult asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud andmetele,” sõnas õiguskantsler Ülle Madise. (ERR)