Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaks Belgia sotsialistist eurosaadikut tunnistasid Katari reiside vastuvõtmist

-
16.01.2023
Euroopa Parlamendi sotsist altkäemaksuvõtja Marc Tarabella.
© Scanpix

Kaks Eesti reformierakondlikku poliitikut, Urmas Paet ja Andrus Ansip, on ajalehe Le Monde hinnangul Katari altkäemaksude küsimuses kahtluse all, samas aga on mõned Euroopa Parlamendi sotsialistid ennast juba süüdi tunnistanud.

Belgia kaks eurosaadikut tunnistasid tasuta Katari reiside vastuvõtmist, teatasid pühapäeval meediakanalid.

Belgia Sotsialistlikkusse Parteisse kuuluva europarlamendisaadiku Marc Tarabella advokaat kinnitas pühapäeval, et rahvaesindaja sõitis 2020. aasta alguses Katari. Reisi oli tasunud Katari valitsus ja Tarabella ei olnud oma reisist avalikkust reeglitekohaselt teavitanud.

Nädala alguses oli Tarabella parteikaaslane Maria Arena tunnistanud, et tegi 2022. aasta mais sarnase reisi Katari.

Detsembris esilekerkinud korruptsiooniskandaalis kahtlustatakse Katari suurte altkäemaksude maksmises Euroopa Liidu mõjutamiseks. Katar on eitanud, et on püüdnud Euroopa Parlamendi saadikutele altkäemaksu anda.

Skandaali keskmes on Euroopa Parlamendi vallandatud endine asepresident Eva Kaili, kes vahistati detsembri keskel. Lisaks Kailile on vahistatud tema vabaabielukaaslane Francesco Giorgi, endine europarlamendi saadik Pier Antonio Panzeri ja Itaalia lobist Niccolo Figa-Talamanca.

Detsembris korraldas Belgia politsei läbiotsimise endiste ja praeguste Euroopa Parlamendi liikmete ning lobistide aadressidel. Reidide käigus leiti umbes 1,5 miljonit eurot sularaha. (STT-BNS)

Prantsuse ajaleht Le Monde tõi detsembris välja Urmas Paeti ja Andrus Ansipi küsimusi tekitavad hääletustulemused Katari asjus.