Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome justiitsministeerium: E-valimised ei ole turvalised

-
17.01.2023
ID-kaart
© UU

Vaalit.fi veebilehe andmetel on Soomes e-valimiste kasutuselevõttu vaagitud juba aastast 2004 ja siiani ei ole leitud, et e-valimised oleksid turvalised.

Sipilä omavalitsus käis 24.10.2016 strateegiaistungil välja idee, et Soomes võetakse kõikidel valimistel ja referendumitel kasutusele e-hääletus ja selleks koostab justiitsministeerium 2017. aastaks eelaruande.

Justiitsministeeriumi parlamentaarne töörühm esitas omapoolse aruande justiitsministrile 19. detsembril 2017.

Justiitsminister teatas selle põhjal, et tema ei kavatse e-hääletusega sellel valitsusajal edasi minna.

Soome justiitsministeeriumi töörühma koostatud aruande kokkuvõte oli järgmine: justiitsministeerium määras töörühma, kes koostas veebihääletuse rakendamise eelaruande volituste ajaks 21.2.2017–30.11.2017. Töörühm koostas eelraporti üldvalimistel ja soovitusi andvatel referendumitel ning rahvahääletustel kasutatava e-hääletussüsteemi kohta ja seda täiendava lõpliku raporti. Lõplikus raportis käsitletakse veebihääletamise eeldusi ja võimalusi ühiskondlikust vaatenurgast. Töörühm nendib, et on olemas veebihääletamise süsteemid, millega saab arvestada, kuid ükski neist ei täida nõudmisi ja edasisi arendusperspektiive arvesse võttes jääb terviklahendusse riske. Internetihääletuse kasutuselevõtu otsus peab põhinema riskide aktsepteerimisel.

Probleemne on samaaegselt kontrollitavuse ja valimissaladuse tagamine. Lisaks on probleem kontrollimatutes tingimustes hääletamisel valijate tuvastamine ja süsteemi töökindlus.  Kesksel kohal on kodanike usaldus.

Veebihääletamist töörühm kasutusele võtta ei soovita, sest hetkel on riskid suuremad kui kasu. Tehnoloogia ja demokraatia digitaliseerimise arengut tuleb jälgida ning praegust valimiste infosüsteemi jätkuvalt arendada. Parlamendi töörühm märkis, et üldvalimistel ei tohiks veebihääletamist kasutusele võtta, sest riskid kaaluvad üles kasu.

Praeguseid probleeme, nagu madal valimisaktiivsus, ei lahenda e-valimistega.

 

Allikas:

https://vaalit.fi/sahkoinen-aanestaminen