Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lääne tankitarne Ukrainale jääb liitlaste üksmeele puudumise taha pidama

-
19.01.2023
Leopard 2.
© Scanpix

Läänes on Ukraina abistamise osas järjekordne segadus: Ukraina vajab tanke, Saksamaa annab neid siis, kui annab USA, Ühendriigid ei saa hetkel anda ning ütlevad, et igaüks otsustagu selle üle ise – nagu pudru ja kapsad, ukrainlased aga kannatavad.

Valik BNS-i uudiseid.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kritiseeris Saksamaa kõhklust anda Kiievile oma kaasaegseid tanke Leopard. “On aegu, kui me ei peaks kõhklema või ei peaks võrdlema. Kui keegi ütleb, et ma annan tanke, kui keegi teine samuti jagab tanke,” ütles Zelenskõi Šveitsis Davosis peetaval Maailma Majandusfoorumil veebiülesel esinemisel kuulajatele. “Ma ei arva, et see on õige strateegia.”

Väljaannete Wall Street Journal ja Süddeutsche Zeitung allikate andmetel ei anna Saksamaa ega luba ka liitlastel saata Ukrainale oma peamisi lahingutanke Leopard, kui USA ei tee seda oma Abramsitega.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz andis Süddeutsche Zeitungi andmetel teisipäeval USA presidendi Joe Bideniga peetud kõnes selgelt mõista, et Saksamaa saab survele järele anda vaid juhul, kui USA saadab oma Abramsi lahingutankid Ukrainasse.

USA ei ole praegu valmis oma täiustatud Abramsi lahingutanke Ukrainale tarnima, ütles kolmapäeval ajakirjanikega vestelnud kaitseministeeriumi asekantsler Colin Kahl, kelle sõnu vahendas uudisteagentuur STT. Kahl põhjendas otsust tankide hooldus- ja väljaõpperaskustega.

Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre teatas kolmapäeval, et iga riik peaks tegema ise oma suveräänse otsuse selle kohta, millist abi ja millist varustust nad on valmis Ukrainale andma, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Kõneisik viitas sellega ilmselt meediakirjutistele, mille kohaselt Saksamaa ei anna Ukrainale lahingutanke, kui USA seda ei tee.

“President leiab, et iga riik peaks tegema oma suveräänse otsuse selle kohta, millist abi ja millist varustust nad on valmis Ukrainale pakkuma,” sõnas Jean-Pierre.

Jean-Pierre märkis, et USA tervitab Saksamaa ja Suurbritannia otsuseid anda Ukrainale sõjavarustust ja relvi. “Rahvaste solidaarsus  Ukraina toetamisel on ilmne. Kuid see on iga riigi enda otsus,” sõnas kõneisik.