Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Karl Olaf Rääk: Eesti mRiik Davoses, ukrainlaste esitluses ja meil maha vaikitud

-
21.01.2023
Davoses saavad ka eilsed vandenõuteooriad tänasteks uudisteks. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Davoses toimub tippkohtumine, mille VIP-külalised võitlevad kliimamuutustega, lennates isiklike reaktiivlennukitega risti-rästi üle maakera. Kohal on kogu maailma suured tegijad, liigutajad ja otsustajad. Just sellel, maailma kõige tähtsamal üritusel tutvustati meie kuulsusrikka IT-tiigri uusimat saavutust – mobiiliäppi mRiik.

Kummalisel kombel on kohalik propagandameedia selle koha pealt täiesti vait. Ainus uudis, mis mRiigi kohta õnnestus leida, on lakooniline teade Delfi portaalis [1]. Mõningase otsimise peale võib leida ka rakenduse kirjelduse, mis on mingil põhjusel avaldatud medium.com platvormil [2]. Muidu on vaikus ja ritsikate siristamine.

Tekib imelik tunne. Kui tavaliselt rõkatakse vähimastki äramärkimisest mujal maailmas, siis nüüd on meil särav presentatsioon ülimainekal üritusel ja null kajastust.

Äkki on põhjus selles, et presenteerijaks olid mitte Eesti, vaid Ukraina esindajad [3,4,5]? Tõsi küll, kohal oli ka eks-president Ilvese poeg, kes heade geenidega saanud nii IT-alase kompetentsi kui hiilgava karjääri avalikus sektoris. Presentatsioon toimus aga täielikult ukrainlaste veetava “Diia Reels” sündmuse raames.

Võib küsida, et miks sellise pisukese mugavusteenuse esitlemist üldse jutuks võtta? Põhjuseid on mitu.

Esiteks, see eesti IT-arenduse lipulaev, nagu seda meile presenteeritakse, on tegelikkuses ukrainlaste töö. Kirjelduses [2] on selgelt öeldud, et selle esimene versioon koosneb ukrainlaste kirjutatud koodist.

Teiseks, kui tegemist on mugavusteenusega, miks kiirustati selle esitlusega just Davose tippkohtumise ajaks? Miks peaks maailma tipptegijatele korda minema mingi pisiriigi äpikene, mis elu pisut mugavamaks teeb? Ega lähegi, järelikult on tegemist millegi palju suuremaga.

Mingi asja tähtsuse määrab kontekst. Kui tegemist oleks tõesti mugavusteenusega, nagu mõne küünetehniku või toidukaupluse e-tellimuste keskus, poleks mõtet kulme liigutada. Võib õlgu kehitada ja öelda, et tore ju, kui elu mugavamaks läheb.

Kui aga äppi, mis koondab inimese kogu identiteedi, kõik tema kohustused, load ja õigused ühte mobiilseadmesse, presenteeritakse üritusel, mille läbiv idee on totaalkontrolli kehtestamine, vaktsiinipassid ja riikideülene võim [6], siis tasub ettevaatlikuks muutuda. Eriti, kui ukrainlaste kontrolliäppi kavatsetakse samal kombel levitada ka teistes riikides, nagu mainis USAID administraator Samantha Power [7]. See tähendab, et tegemist pole kohaliku algatusega, vaid suure kontrollisüsteemi atribuudi kohandamisega kohaliku turu tarbeks.

Vaktsiinipasside ja totaalkontrolli ideed surutakse davoslaste poolt täie hooga edasi, hoolimata nii mRna preparaatide kui vaktsiinipasside totaalsest läbikukkumisest. WHO on kuulutanud lausa sõja vaktsineerimata inimeste vastu, nimetatades neid  globaalselt tapvaks jõuks [8].

Meie peal katsetatakse juba praegu, kuidas on võimalik e-hääletuse abil imiteerida demokraatlikke valimisi, mis annavad nukumeistritele sobiva tulemuse. Kas sellele järgneb ka digitaalse sõjaseisukorra katsetamine, kus hingata, liikuda ja toituda tohivad vaid need, kelle taskus redutav mRiik rohelist tuld näitab?  Tundub vandenõuteoreetikute sonimisena, aga viimase paari aasta mõistusevastaseid arenguid vaadates ei tundu miski enam võimatu.

Karl Olaf Rääk

[1] Lõpuks ometi: algavad Eesti riiklikku mobiilirakenduse avalikud testimised
https://forte.delfi.ee/artikkel/120129902/lopuks-ometi-algavad-eesti-riiklikku-mobiilirakenduse-avalikud-testimised

[2] Eesti riiklik mobiilirakendus mRiik
https://medium.com/digiriik/eesti-riiklik-mobiilirakendus-mriik-e737ceefa969

[3] Estonia launches the mRiik government application, built on the basis of the Ukrainian Diia application
https://mezha.media/en/2023/01/19/estonia-launches-the-mriik-government-application-built-on-the-basis-of-the-ukrainian-diia-application/

[4] Ministry of Digital Transformation of Ukraine and Government of Estonia have developed mRiik application based on Diia
https://www.kmu.gov.ua/en/news/mintsyfry-ta-uriad-estonii-rozrobyly-zastosunok-mriik-na-bazi-dii

[5] Федоров показав, як виглядатиме естонська програма “mRiik” на базі української “Дії”
https://chasdiy.org/society/fedorov-pokazav-iak-vyhliadatyme-estonska-prohrama-mriik-na-bazi-ukrainskoi-dii.html

[6] Davos: Fabaian Society Member Tony Blair Demands ‘National Digital Infrastructure’ To Monitor Your ‘Vaccine’ Status
https://rairfoundation.com/davos-fabaian-society-member-tony-blair-demands-national-digital-infrastructure-to-monitor-your-vaccine-status/

“Pure Evil” — Tony Blair Calls for Digital Vaccine Tracking at Davos Ahead of “New Slew of Injectables”
https://www.breitbart.com/europe/2023/01/21/pure-evil-tony-blair-calls-for-digital-vaccine-tracking-at-davos-ahead-of-new-slew-of-injectables/

[7] The US intends to promote the Diia application to other countries
https://mezha.media/en/2023/01/19/the-us-intends-to-promote-the-diia-application-to-other-countries/

[8] WHO, Twitter, “Anti-vaccine activism, which I actually call anti-science aggression, has now become a major killing force globally.”
https://twitter.com/WHO/status/1602991915808456705?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1602991915808456705%7Ctwgr%5E4d3a1d1284f9dce46f8721bddb777e796a153ce9%7Ctwcon%5Es1

Vaata ka Естонія запускає державний застосунок mRiik, побудований на базі українського додатка Дія