Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hispaanlased protestisid tänavatel vasakvalitsuse vastu

-
23.01.2023
Hispaania protesteris sotsialistide vastu.
© Scanpix

Madridis kogunes laupäeval Placa de Cibelesele kümneid tuhandeid inimesi, et protesteerida Pedro Sánchez juhitud Hispaania sotsialistliku valitsuse vastu. Erinevate konservatiivsete ühenduste ja paremtsentristliku Rahvapartei ja parempoolse Voxi toetusel organiseeritud protestiaktsioonil süüdistati vasakvalitsust riigi põhiseaduse õõnestamises, mässukuriteo kaotamises ja üheksale Kataloonia separatistile amnestia andmises.

Konservatiivid ei ole rahul ka valitsuse liiga leebe suhtumisega vägistajatesse, seda seoses möödunud aastal vastuvõetud seksuaalkuritegusid käsitleva seadusega. Selle tagajärjel leevendati karistusi vägistajatele ja 244 süüdimõistetud vägistajat vabastati vanglast ennetähtaegselt.

Voxi esimees Santiago Abascal ütles ajakirjanikele, et Hispaanial on praegu kõigi aegade kõige halvem valitsus, mis „tegeleb ühiskonna lõhestamisega ja vabastab vanglast vägistajaid ja mässajaid“.

Abascal rääkis laupäevasel meeleavaldusel: „Miljonitel hispaanlastel on kõrini sellest autokraadist ja tema käsilastest. Me peame seisma koos nende miljonitega. Me peame teadma, kuidas esindada neid.“

Voxi aseesimees Javier Ortega Smith postitas Twitteris: „Meid, kes me armastame Hispaaniat ja tahame näha seda maad vaba ja suveräänsena, on palju rohkem, ja me näitame seda tänaval, küsitlustes ja institutsioonides.“

Rahvapartei esimees Alberto Nunez Feijoo küll ei osalenud meeleavaldusel isiklikult, kuid julgustas oma toetajaid üritusest osa võtma. Paremtsentristlikule rahvaparteile ennustatakse eelseisvateks valimisteks suurimat häälesaaki.

Meeleavaldusel osales organiseerijate sõnul ligi 70 000 inimest. Peaminister Sánchez nimetas Madridis protesteerinud inimesi rassismi toetajateks.

Hispaanias peetakse kohalike omavalitsuste valimised selle aasta 28. mail ja üldvalimised 10. detsembril.

Allikas: RemixNews