Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerika massitulistamiste taga võib olla ühiskonna laialdasem pingestumine

-
24.01.2023
Tulistamiskohal Half Moon Bays.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikides sagenevad massitulistamised, mille järel üritab rahvusvaheline meedia neis kohe otsida “paremäärmusluse” jälgi, kuid sageli on massimõrvade taga vasakliberaalide “omad” ehk tulistajad on taustaga, mis on vastupidised meedia otsitule. Samas pole USA-s eriti vaadeldud sellise olukorra seotust massimigratsiooniga, mille puhul väga erineva kultuurilise taustaga inimeste suur kontsentratsioon tekitab pingeid alates igapäevaolmest, sest arusaamad on liiga lahknevad.

USA California osariigis sai kahes järjekordses massitulistamises vähemalt seitse inimest surma ja üks rängalt haavata, vahendas kohalik meedia. Tulistamised leidsid aset kahes teineteise lähedal asuvas farmis San Francisco linnast lõunas Half Moon Bays.

San Mateo maakonna šerif Christina Corpus ütles, et tulistamises kahtlustatav 67-aastane farmitööline Chunli Zhao on kinni peetud. Ohvrid olid tema kolleegid ning veretöö leidis aset nende laste silme all. Tulistamise motiiv ei ole Corpuse sõnul veel teada.

Veidi varem teatati kahe inimese surmast Iowa osariigis Des Moines’is aset leidnud tulistamises. Uus veresaun Californias toimus vähem kui 48 tundi pärast seda, kui 72-aastane Aasia päritolu mees tappis Los Angelese lähedal asuvas tantsustuudios 11 inimest.

“Üks tragöödia teise otsa,” tõdes Twitteris California kuberner Gavin Newsom, kes kuulis uudisest vahetult pärast kohtumist Monterey Parkis tulistamisohvritega. (AFP-STT-BNS)

Vägivald Ühendriikides on kasvanud just demokraatide juhitavates osariikides ja ühe põhjusena nähakse seda, et 2020. aasta suvel toimunud Black Lives Matteri kohati vägivaldseks muutunud meeleavalduste ajal kärbiti seal oluliselt politsei võimekust ja lasti massidel tänavatel märatseda, mis tekitas karistamatuse tunde kurjategijates ja pani politseinikud kartma, et neid võidakse rassismis süüdistada. Eriti negatiivselt on mõjunud kurjategija George Floydi kuulutamine lausa märtriks.

Sageli on selliste arveteõienduste taga ka migrantidega lähteriikidest kaasa tulnud probleemid – näiteks Californias on sees nii Mehhiko ja Salvadori kui ka Hiina organiseeritud kuritegevuse haarmed.

California on üks neist osariikidest, mis võtab migrante kahel käel vastu ja seetõttu on konservatiivsemad ameeriklased sealt lahkuma hakanud, suundudes peamiselt konservatiivsetesse osariikidesse, näiteks Texasesse ja Floridasse.