Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase valitsemise tulemus: koondamised ja pankrotid, eriti karm on ehituses

-
26.01.2023
Tallinnas ja selle ümbruses majad aina kerkivad, aga kes neis elama hakkab?
© UU

Kaja Kallase juhitava valitsuse röövellik ja jätkusuutmatu poliitika jätkab Eesti majanduse hävitustööd. Tööstusettevõtete sulgemised ja koondamised on muutunud selle valitsuse ajal rutiinseks argipäevaks. Sealhulgas on tabanud löök mitte ainult nurgataguseid väike-ettevõtteid, vaid ka legendaarseid kaubamärke.

Nüüd saabus teade, et kodumaine mahlatootja Largo on likvideerimisel ning aasta viimases kvartalis koondas ettevõte kõik 14 töötajat.

„Ei olegi midagi kommenteerida,“ ütles likvideerimise kohta Largo endine juhatuse liige ning 2020. aastal ettevõtte koos tootmisvõimekuse ja muu varandusega omandanud Thule Capital Holding OÜ juhatuse liige Asso Laido Delfile.

Äripäev kirjutab samal ajal, et Tamsalus raudbetoonist ehituslahendusi tootev E-Betoonelement on vähendanud oluliselt töötajate arvu.

E-Betoonelemendi juhataja Vaido Leosk tõdes, et kollektiivset koondamist pole ettevõttes toimunud, kuid töökohti on nad sunnitud vähendama.

Äripäeva küsimusele, mitut töötajat Harku ja Tamsalu tehaseid käitava ettevõtte kärped puudutavad ning kui palju on tellimuste maht vähenenud, ei soovinud Leosk avaldada. „Loomulikult on olukord päris kurb, eriti elamuehituses. Ilmselt olete kursis, et algavaid projekte on ülivähe, arendajad ei julge ka alustada, ootavad. Eks see jõuab kõik tootmissektorisse välja,” lisas E-Betoonelemendi juhataja.

Töötukassa kommunikatsiooninõuniku Lauri Kooli sõnul on aasta algusest kuus ettevõtet teavitanud töötukassat kuni 70 töökoha koondamise kavatsusest, kuid ajas võib see muutuda ja jaanuarikuu pole veel lõppenud. Detsembris töötukassasse jõudnud kollektiivse koondamise teated puudutavad enam kui poolt tuhandet töökohta.

Jaanuari suurimast koondamisest teatas aasta alguses Sillamäel ja Paldiskis naftaterminale pidav Nord Terminals, kus võib töötajate arvu ülevaatamise järel kaduda kuni 40 töökohta.

Äripäev märgib, et olukorda tööturul tumestab praegu ennekõike suur sõjapõgenike arv Eestis, majanduse jahtumine tegelikult ei ole töötust oluliselt suurendanud. Aga ebakindlus tuleviku ees on suur.

Ehitustrusti juht Kaido Somelar rääkis Äripäeva raadios, et praegu mõtlevad poliitikud ainult valimistele ja endiselt ei taha keegi mõista, et ehitussektori päästaks kriisist ja koondamistest see, kui riik annaks sektorile tööd.