Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Välissekkumine: Ungari vasakliberaalse opositsiooni kaukasse voolas valimiste eel ohtralt välisraha tundmatutest allikatest

-
26.01.2023
Ungari opositsioon sai ohtralt raha välisallikatelt.
© Scanpix

Ungari vasakliberaalne opositsioon seisab silmitsi kriminaalmenetlusega, kuna sai eelmise aasta üldvalimiste valimiskampaaniaks suure summa keelatud toetust välismaalt. Uue teabe kohaselt oli raha palju rohkem, kui esialgselt arvati, mistõttu on tekkinud kahtlus võimalikust välissekkumisest Ungari valimistesse.

Asja uurimiseks moodustatud julgeolekukomisjon on tulnud avalikkuse ette infoga, mille kohaselt andis tundmatu Šveitsi organisatsioon Ungari valitsusvastase portaali Ezalényeg toetuseks ligi miljard forinti (2,57 miljonit eurot). See tähendab, et Ungari vasakpoolsed ei saanud enne valimisi raha mitte ainult USA-st, nagu ilmnes juba eelmise aasta novembris, vaid veel ühelt välismaiselt organisatsioonilt, kokku enam kui neli miljardit forinti. Enne eelmise aasta aprillis toimunud Ungari üldvalimisi moodustasid Ungari vasakliberaalsed parteid n-ö koalitsiooni Viktor Orbáni partei vastu, ehkki nende pingutused ei kandnud vilja – Orbán võitis valimised suurelt.

Osaline raport välisrahastuse kohta tuli avalikkuse ette juba möödunud aasta novembris. Sellest ilmnes, et USA vabaühendus Action for Democracy andis Ungari vasaklastele Orbáni seljatamiseks enam kui 3 miljardit forinti. Nimetatud vabaühenduse võtmeisikuks on Dávid Korányi, kes varasemalt töötas tuntud Ungari vasakliberaali Gergely Karácsony nõunikuna. Korányi toetas valimiste eel kõige suurema summaga Péter Márki-Zay juhitud liikumist Kõik Ungari Eest.

Kuid raha ei voolanud mitte ainult valimiskampaaniasse, vaid ka meediasse, sh enam kui miljard forinti ettevõttele Oraculum, mis veab laimukampaaniate poolest tuntud vasakliberaalset portaali Ezalényeg.hu. Lisaks andis Action for Democracy ligi 150 miljonit forinti DatAdat grupile, mille kaasomanikuks on Gordon Bajnai, kes osales samuti aktiivselt Péter Márki-Zay 2022. aasta valimiskampaanias.

Márki-Zay ei ole varjanud, et Action for Democracy tema kampaaniat DatAdat grupi kaudu rahastas. Ühes möödunud aastal antud intervjuus tunnistas ta, et DatAdat saatis ungarlastele valimiste eel sõnumeid: „Nad osutasid teenust, saates muu hulgas ka turundussõnumeid. Minu meelest nad osutasid sellist teenust. Ja see ei ole mingi probleem, nii et ma olen neile professionaalse abi eest tänulik.“

Hetkel ei ole selge, kuidas õnnestus tundmatul Šveitsi organisatsioonil koguda ligi miljard forinti Ungari opositsiooni toetuseks. USA ja Šveitsi organisatsioonide taga seisvad doonorid ei ole teada.

Nüüd võib aga vasakliberaale oodata ees kriminaalmenetlus, kuna õiguseksperdid peavad välismaiseid kampaaniaannetusi ebaseaduslikuks. Ühtlasi on selge, et selline rahaline toetus meenutab väga sekkumist valimistesse ja on ohuks Ungari suveräänsusele.

Allikas: Remix News