Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerikas toimus uus “George Floydi juhtum”, kuid seekord olid peksjateks “omad”

-
27.01.2023
Sel korral protesteeritakse mustanahaliste politseinike vägivalla vastu.
© Scanpix

Uus mustanahalise surmajuhtum politseinike vägivalla läbi paneb ka 2020. aasta suve Ameerika “linnadepõletamisele” teistmoodi vaatama, sest seekord olid peksjateks ohvri rassikaaslased. Kas probleem on politseis, mustanahalises kogukonnas või mõlemas? Kelle vastu kavatsetakse protesteerida ja miks eeldatakse juba ette vägivalda?

USA president Joe Biden kutsus neljapäeval säilitama rahu seoses juhtumiga, milles viiele mustanahalisele politseinikule esitati muu hulgas ka mõrvasüüdistus mustanahalise liiklusrikkujast mehe surnuks peksmise eest, ning väljendas oma toetust rahumeelsele meeleavaldusele.

“Ajal, mil ameeriklased leinavad, viib justiitministeerium läbi oma juurdlust ning osariigi võimud jätkavad oma tööd. Liitun Tyre’ perekonna üleskutsega rahumeelseteks meeleavaldusteks,” ütles Biden viitega tapetud mehele Tyre Nicholsile.

“Raev on mõistetav, ent vägivald ei ole iialgi vastuvõetav.”

USA võimud esitasid neljapäeval viiele politseinikule teise astme mõrva süüdistuse seoses 29-aastase Nicholsi surmaga lõppenud peksmisega Tennessee osariigis.

Memphise politsei politseinikud pidasid Nicholsi kinni 7. jaanuaril liiklusrikkumise eest, mida nimetati “hoolimatuks” juhtimiseks.

Pärast seda algas tagaajamine ning politsei “toorutses” temaga nii, et mees oli “äratundmatu”, ütlesid perekonna advokaadid Ben Crump ja Antonio Romanucci avalduses.

Viis politseinikku vallandati pärast politsei sisejuurdlust, mis leidis, et mehed olid rikkunud mitut politsei põhimõtet. Sealjuures kasutasid nad liigset jõudu, ei pidanud kinni politseiniku kohusest sekkuda ja kohusest anda abi, ütles politsei läinud reedel.

Nichols viidi kriitilises seisundis haiglasse, kus ta suri 10. jaanuaril, märkis politsei.

“Need politseinikud leiti olevat otseselt vastutavad härra Nicholsi füüsilise väärkohtlemise eest,” ütles Memphise politseiülem Cerelyn Davis kolmapäeva õhtul. “See ei ole mitte lihtsalt ametialane läbikukkumine, tegu on läbikukkumisega elementaarse inimsuse tasandil teise isiku vastu. See vahejuhtum oli õõvastav, hoolimatu ja ebainimlik.”

Viiele politseinikule – Justin Smithile, Tadarrius Beanile, Demetrius Haleyle, Emmitt Martin III-le ja Desmond Mills nooremale – esitati veel täiendavalt süüdistused ründamises ja inimröövis raskendatud kujul. Kõik viis meest on vahi all.

 

Nicholsi perekond kutsus inimesi üles avaldama oma protesti rahumeelselt, sest nii soovinuks ka nende poeg Tyre.

Advokaadid lisasid, et Nicholsi peksmine viitab hädavajalikule muutusele ja reformile, mis tagaks, et selline politseivägivald lõppeks juhtumite puhul, mis on madala ohutasemega protseduurid, nagu näiteks antud juhtumi puhul liiklusrikkumine. (AFP-BNS)