Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadusuuring: tõhustusdoosid pigem kahjustavad kui tõhustavad immuunsust

-
27.01.2023
Vaktsineerimiskampaaniad tahavad, et inimesed laseks üha suuremad doosid “võõrleegionäre” oma kehasse võitlema võitlusi, mida peaks pidama immuunsussüsteem.
© Scanpix

Hiljuti avaldatud teadusuuringus (“Extended SARS-CoV-2 RBD booster vaccination induces humoral and cellular immune tolerance in mice”) leitakse, et SARS-CoV-2 vastased tõhustusdoosid kahjustavad T-lümfotsüütide immuunvastuse andmist.

Uuringu läbiviinud teadlased hoiatasid korduvate tõhustusdoosidega kaasnevate potentsiaalsete riskide eest ja kirjeldasid, kuidas korduv immuniseerimine ei kahjusta mitte ainult antikehade reageerimist, vaid ka T-lümfotsüütide vastust viirusele. „Leidsime, et tavapärase immuniseerimisega kaasnev humoraalse immuunsuse ja rakulise immuunsuse kaitsev mõju olid tõhustusdooside puhul tõsiselt kahjustatud,“ kirjutasid teadlased.

Uuringus kasutati geneetiliselt muundatud hiiri, kelle peal oli modelleeritud inimese koroonaviirus ja tulemusi ei ole veel testitud inimeste peal. Samas toetavad uuringu tulemused teisi sarnaseid uuringuid, mis on tehtud inimeste peal ja mis on samuti näidanud, et tõhustusdoosid tegelikult suurendavad viirusesse nakatumise ohtu. Hiirte kasutamine COVID-iga seotud uurimuses on tavapärane ja Pfizeri koroonavaktsiini tõhutusdoosidele anti müügiluba samuti ainult hiirtel läbiviidud uurimuste põhjal.

USA tervishoiu- ja teadusministeeriumi (FDA) vaktsiinikomisjoni peanõunik dr Paul Offit on aga ametlikult soovitanud noortel ja tervetel inimestel tõhustusdoose mitte teha. „Leian, et me peaksime lõpetama püüdluse ennetada kõiki sümptomaatilisi infektsioone tervetel noortel inimestel, võimendades neid vaktsiinidega, mille mRNA on välja töötatud tüvede põhjal, mis võivad mõne kuu pärast juba kadunud olla,“ kirjutas Offit.

Offiti väljaütlemised ei kattu FDA ametliku vaktsiinijuhisega, millega soovitatakse tõhustusdoosi kõigile üle kuue kuu vanustele. Offiti seisukohta toetavad siiski mitmed teised teadlased ja arstid, samuti erinevad uurimused. Näiteks teatas professor Cyrille Cohen Bar Ilani ülikoolist Prantsusmaa televisioonis rääkides, et COVID-19 seotud riskid on noorte ja laste puhul põhimõtteliselt olematud.

Link teadusartiklile: https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.105479

Allikas: Israel National News