Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Briti armee jälgis koroonapiirangute ajal valitsuse tellimisel protestimeelseid inimesi

-
30.01.2023
Briti armee sattus jälitustegevusega koroonaskandaali. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Suurbritannia valitsus tegeles koroonapandeemia ajal piirangute kritiseerijate jälgimisega, kasutades selleks riigi militaarseid vahendeid, kirjutab Mail On Sunday. Ajalehe väitel viis Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi 77. brigaad (julgeoleku ja infosõjaga tegelev üksus) läbi operatsiooni, mis oli suunatud poliitikute ja ajakirjanike vastu, kes julgesid seada avalikult kahtluse alla riigi ametliku tegevuse pandeemia ajal.

Väidetavalt jälgiti teiste seas ka tuntud isikuid, nt endist konservatiivide valitsuse ministrit ja veterani David Davist, kes seadis kahtluse alla surmade arvu prognoosimise ja esitamisega seotud statistilised meetodid, samuti jälgiti tuntud ajakirjanikke Peter Hitchensit ja Toby Youngi. Need on siiski vaid kolm konkreetset isikut, kelle suunas jälgimistegevus toimus, sest tegelikkuses jälgiti kümneid tuhandeid valitsuse koroonameetmete vastu protesteerinud isikuid.

Mail On Sunday kirjutab, et kodanikuvabaduste eest seisva organisatsiooni Big Brother Watch kätte sattunud dokumendid paljastavad jälitustegevuse, millega olid seotud nt valitsuse digitaal-, kultuuri-, meedia- ja spordiosakonna alla kuuluva desinformatsiooni vastuüksus ja valitsuse büroo [Cabinet Office] kiirreageerimisüksus. Kõige salajasem oli aga kaitseministeeriumi 77. brigaadi tegevus, mis kasutas inimeste käitumise suunamiseks erinevaid hoobasid. Brigaadis töötanud vilepuhuja sõnul ületas brigaad koroonapiirangute ajal suurelt oma pädevusi. Tema sõnul kontrolliti Briti kodanike sotsiaalmeediakontosid – väga kurjakuulutav praktika, mida kaitseministeerium on avalikkuse ees korduvalt eitanud.

Briti sõjaväe vilepuhuja rääkis Mail on Sundayle omakorda, et tavaliste hirmunud briti inimeste jälgimine, nende postituste jälgimine, oli sõjaväe tegevuse üsna ilmne tagajärg. „Nende postitused ei sisaldanud mingit ebatõest või koordineeritud teavet – tegemist oli vaid hirmuga.“

Endine minister Davis leiab, et valitsuse meetmete kritiseerijate varjatud jälgimine on täiesti ennekuulmatu. Samuti seadis ta küsimuse alla maksumaksjaraha kulutamise sellele.

Pikaaegne ajakirjanik Hitchens toob aga taas välja ühe kõige tõsisema probleemi: „Suure Covidi paanika juures oli kõige hämmastavam see, kui paljusid põhivabadusi suutis riik rünnata, ilma et suur osa inimesi oleks isegi hoolinud, rääkima protesteerimisest.“

Allikad: Mail On Sunday, Breitbart News