Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lase sots pumba juurde, siis voolab ainult solk

-
30.01.2023
Siseminister Lauri Läänemets on võimukandja, kes ei taha oma haldusala eest vastutust kanda.
© Uued Uudised

Siseministeeriumi tuleb ainult kiita selle eest, et asekantsler Raivo Küüt kutsub välja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni, kes korraldab siin Kremli-meelset palagani. Ainult et sotsist siseminister Lauri Läänemets oskab igale õigele asjale solgivee peale tõmmata.

Kõigepealt – miks pole keegi võimutipust reageerinud sellele, kuidas Lauri Läänemets ise õhutab Eesti  venekeelses meedias vastasseisu siinsete eestlaste ja venelaste vahel? Peaminister Kaja Kallas hoidus Riigikogu infotunnis iga hinna eest seda räiget teemat puudutamast. Eesti siseminister on ise peaaegu et samal tasemel metropoliit Eugeniga.

Marksistilt pole muidugi mõistlikku juttu oodata. Nimelt vahendab BNS: “Siseminister Lauri Läänemets ütles, et taunib ühemõtteliselt igasugust kiriku, usulise ühenduse või usujuhtide sekkumist ilmalikku poliitikasse, sest see on põhimõtteliselt ebamoraalne.”

France Presse vahendab: “Paavst Franciscus mõistis pühapäeval hukka vägivalla taaspuhkemise Lähis-Idas, kutsudes Iisraeli-Palestiina konflikti osapooli pidama kinni “siiraist rahuotsinguist”. “Surmaspiraal, mis laieneb päev-päevalt, ainult sulgeb neid üksikuid usalduskiiri, mis eksisteerivad kahe rahva vahel,” ütles paavst Püha Peetruse väljakul peetud traditsioonilise inglipalve järel.”

Paavst on samuti usujuht, usulise ühenduse ja katoliku kiriku juht, kes sekkus Lähis-Ida poliitikasse – marksist Läänemetsa hinnangul on temagi “amoraalne”? Paraku on usk ikka poliitikaga käsikäes käinud – Moskva patriarhaadi puhul on probleemiks see, et usujuhid pöörduvad inimlikkuse vastu. Sellepärast aga ei saa väita, et usk tuleks poliitikast eemale hoida – kristluse aluseks ei ole hävitustöö, vaid inimlikkus ja armastus, ja probleem pole mitte usus, vaid suurvenelikes vaimulikes. On ju teada, et Moskva patriarhaat võeti omal ajal KGB kontrolli alla, ja see, mida õigeusu kirik praegu Ukraina vastu teeb, on KGB ühe osa toetus teisele KGB osale.

Siseminister Läänemets aga on oma ametipostil suutnud palju halba kokku keerata ja väärib umbusaldamist, mida praegu mõistagi keegi teha ei kavatse. Aga võimust tuleks ta küll kaugemale hoida, sest tundub, et metropoliit Eugeni osas tegi õige otsuse ministeerium, mitte minister, kes ise rahvustevahelist vaenu õhutab.

Uued Uudised