Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Inimesed loobuvad järjest Kaja Kallase valitsuse “universaalteenusest”

-
31.01.2023
Elektrihind

Valitsuse poolt inimestele peale surutud universaalteenus elektritarbimise eest on osutunud viimastel nädalatel kallimaks börsipaketist ning paljud pettunud lahkuvad sellest. Kahe nädalaga on universaalteenusest loobunud 4600 klienti.

Tulevikutehingud ennustavad elektrienergia universaalteenusest soodsamat börsihinda vähemalt kuni augustini. Börsipaketi ja universaalteenuse vahel võivad kliendid pendeldada kuni 2026. aastani, kirjutab ERR.

Eesti Energia energiatoodete juht Armen Kasparovi sõnul on universaalteenusel praegu 220 000 klienti. Neist suur osa liideti automaatselt 1. jaanuaril, kuna detsembri lõpuga said neil senised lepingud läbi.

Universaalteenuse puhul küsib Eesti Energia 19,2 senti kilovatt-tunni eest. Börsihind oli detsembris keskmiselt 26 senti ning sellele lisandusid veel käibemaks ja ettevõtja marginaal. Pärast jõule olukord muutus. Jaanuaris oli Nord Pooli keskmine hind 9,9 senti.

“Edasi mängivad rolli jaamade hooldused, hüdro(energia) tase Skandinaavias ja loomulikult päikesetoodang meie regioonis,” ütles Kasparov, kelle sõnul on viimasel ajal lisandunud palju päikeseparke nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. “Võib juhtuda ka nii, et päeval on hinnad väga soodsad ja õhtuti on need päris kallid, kui tootmisjaamad tuleb käiku panna, et õhtused tiputunnid katta.”

Oluline on ka gaasi hind, mis on langenud 50 euro piirimaile. “Kui gaas peaks kahe-kolme nädala või kahe-kolme kuu jooksul tagasi 150–200 euro tasemele tõusma, siis loomulikult selliseid hindu tootjad pikalt ei saa pakkuda,” lausus Kasparov.

Tarbijad on hakanud börsihinna langusele jalgadega reageerima. Viimase kahe nädalaga on universaalteenuselt lahkunud umbes 4500 klienti.

“Me ise arvame, et umbes sama palju kavatseb veel kahe nädala jooksul sealt lahkuda,” ütles Kasparov.

Universaalteenuselt börsipaketile minnes ei võta inimesed ka kuigi suurt riski. “Kui täna klient otsustab, et ta tahab universaalteenusest loobuda, siis seitsme päeva pärast on tal võimalik liituda juba järgmise paketiga, olgu see börsipakett või fikseeritud pakett. Ja siis uuesti seitsme päeva jooksul loobuda sellest paketist ja tagasi tulla universaalteenusele,” ütles Kasparov.

Praegu kehtiva seaduse järgi võib klient niimoodi börsipaketi ja universaalteenuse vahel pendeldada kuni 2026. aastani.

Allikas: ERR