Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa välisminister Annalena Baerbock avaldas arvamust, et Venemaaga ollakse sõjas

-
31.01.2023
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock.
© Scanpix

Saksamaa tankide saaga taustal on jäänud üsna tähelepanuta Saksamaa välisministri vastuolulised väljaütlemised, mis ei järgi sugugi tema enda valitsuse ja NATO ametlikku liini. Nimelt, et Saksamaa ja Euroopa tervikuna olevat sõjas Venemaa vastu.

24. jaanuaril Strasbourg’is Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee ees kõneledes ütles Saksamaa välisminister Annalena Baerbock: „Ma olen viimastel päevadel seda juba öelnud – jah, me peame tegema Ukraina aitamiseks rohkem. Jah, me peame tegema rohkem ka tankide osas. Kuid kõige olulisem ja tähtsam on asjaolu, et me teeme seda koos ja et me ei tegele Euroopas üksteise süüdistamisega, sest me peame sõda Venemaa vastu, mitte üksteise vastu.“

Baerbocki kommentaar järgnes Saksamaa kantsler Olaf Scholzi sõnumile, et Saksamaa on lõpuks ometi valmis saatma Ukrainale tanke. Samas rõhutas Scholz seejuures, et see samm ei kujuta endast sõjategevust Venemaa vastu, vaid et tankid on mõeldud kaitseotstarbeks. „Me peame alati ütlema väga selgelt välja, et teeme kõik võimaliku Ukraina toetuseks, kuid samal ajal peame vältima sõja eskaleerimist sõjaks NATO ja Venemaa vahel, ning me peame ka jätkuvalt kinni sellest põhimõttest,“ ütles Scholz.

Välisminister Baerbocki väljaütlemised ei läinud vastuollu mitte ainult Scholzi sõnumitega, vaid ka Prantsusmaa välisministeeriumi pressiesindaja Anne-Claire Legendre teatas: „Me ei ole Venemaaga sõjas ja seda ei ole ka ükski meie partner.“

Saksamaa välisministeerium püüdis samuti pehmendada Baerbocki väljaütlemist, kinnitades meediale, et Ukraina kaitsepüüdluste toetamine ei tee Saksamaast konflikti osapoolt.

Paraku ei jäänud Baerbocki sõnum märkamata Kremlile, kes võrdles seda Saksamaa endise kantsleri Angela Merkeli hiljutise väljaütlemisega. Nimelt oli Merkeli sõnul 2014. aasta Minski rahulepingu eesmärk võita Ukrainale aega juurde relvastuse hankimiseks ja Venemaaga sõjaks valmistumiseks.

Venemaa välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova teatas: „Kui lisame selle Merkeli paljastustele, mille kohaselt tegeleti Ukraina tugevdamisega ega suhtutud Minski lepetesse sugugi tõsiselt, siis me ju räägime sõjast Venemaa vastu, mille plaanimisega tegeleti juba varem. Ärge siis hiljem öelge, et me ei hoiatanud teid.“

Baerbock on ka varem väga valjuhäälselt Ukraina sõja teemal sõna võtnud. Näiteks teatas ta septembris Pahas, et Saksamaa valitsus on valmis toetama Ukrainat ükskõik kui kaua ja et teda ei huvita, mida arvab sellest saksa valija.

Õigustatult tekib siiski küsimus, et kui Saksamaa on enda sõnul sõjas Venemaaga ja kui Venemaa kuulutab, et on nüüd sõjas NATO-ga, siis kas polegi juba ületatud see piir, mis varem tõkestas Venemaad NATO-t ründamast?

Allikas: Breitbart News