Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Meedia sõimab prokuratuuri, ühed mustad mõlemad

-
01.02.2023
Just Delfi venekeelne keskkond paistab eestivastasusega silma.
© UU

Nädala alguses lõi taas laineid teade, et Riigikohus jättis jõusse Ekspressi ajakirjanike trahvimise tühistamise, rahvusringhääling on avaldanud lausa viis erinevat lugu erinevate seisukohtadega.

Näiteks on seal lood “Soonvald: otsus on hea, aga oht ajakirjanduse enesetsensuurile on ikka õhus”, “Samost: prokuratuur soovis pretsedenti ajakirjandusvabaduse piiramiseks”, “Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanike trahvimist usutavalt põhjendama” ja “Parmas: loodan, et ajakirjanikud suhtuvad nendeni jõudnud infosse hoolikalt”.

See konflikt on halenaljakas, sest mõlemad pooled, nii ajakirjanikud kui prokuratuur, on kahekeelsed ega puuduta kahte aspekti: esimene neist peaks lõpetama ideoloogilis-poliitilised tellimustööd ja teise üle peaks kehtestama tsiviilkontrolli.

Soonvald ja Samost ahastavad selle üle, et prokuratuur tahab ajakirjandusvabadust piirata, kui asi puudutab neid endid; kui aga EKRE peaks süüdistama prokuratuuri selles, et too ei kohtle rahvuskonservatiive tasakaalustatult, vaid on oma töös kaldu, siis viskuvad nii Soonvald kui Samost kohe ambrasuurile: appi, õigusriiki rünnatakse!

Aga prokuratuur, kelle üle tsiviilkontroll sisuliselt puudub, teebki just nii: EKRE ja SAPTK kallutatud kohtlemine on neile lubatud, lisaks saavad nad karistamatult tegutseda ka juriidilises ruumis, kus nende vastu on palju süüdistusi (“Kohus taandas juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni kohtuprotsessist”, ERR) – miks mitte teritada hambaid ka ajakirjanduse peal, eriti kui nood pistavad nina prokuratuuri kinnisesse ja karistamatusse maailma? Ehk siis saavad ajakirjanikud tagasi sellega, mida nad ise on soodustanud.

Sõnavabaduse piiramine on suur oht kogu ühiskonnale, aga meedia kõrval on nüüd ka suur hulk ükskõikseid, kes ajakirjanikele tuge pakkuma ei lähe: esiteks on meediarahvas ise teatud poliitiliste jõudude vastu kallutatult ebaõiglane, ja teiseks, nad ei võitle sõnavabaduse piiramise vastu seal, kus see on ilmne – mitte ükski peavooluväljaanne ei suhtu negatiivselt Reformierakonna vaenukõneseadusesse, mida euroametnik Vera Jourova just meelde tuletamas käis.

Paraku ongi praegu olukord, kus omavahel kaklevad karistamatu prokuratuur ja kallutatud ajakirjandus, aga lugejad… nemad ei saa sageli diskussioonis osaleda, sest Facebook-Delfi tsenseerijad blokeerisid konto 30 päevaks “vihakõne” tõttu.

Ajakirjandusvabadus on demokraatiast lahutamatu, aga see eeldab, et ka meediainimesed ise ei tohi mölakatena käituda.

Uued Uudised