Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rekordeid löönud Reformierakond üritab taas inflatsioonis esimene olla, lätlased on siiski veel ees

-
01.02.2023
Vaesema Eesti mured.
© Erki Evestus

Reformierakonna käpardlikku majanduspoliitikat näitab see, et peaaegu aasta otsa püstitas Eesti nende juhtimisel inflatsioonirekordeid, samas kui euroala keskmine oli kohati kuni poolteist korda ja mõnede riikide tase neli korda väiksem. Nüüd rühib Kaja Kallase valitsus taas inflatsioonipjedestaali kõrgeimale astmele.

BNS vahendab: “Euroalal aeglustus aastainflatsioon Eurostati kiirhinnangu järgi jaanuaris detsembri 9,2 protsendilt 8,5 protsendile, Eestis aga kiirenes eelduslikult 17,5 protsendilt 18,8 protsendini, kuid jäi siiski Läti järel teisele kohale.

Lätis kujunes jaanuari inflatsiooninäitajaks 21,6 protsenti, 0,9 protsendipunkti rohkem kui kuu varem, teatas Eurostat. Leedus aeglustus aastane hinnatõus aga detsembri 20 protsendilt 18,4 protsendile.

Balti riikidele järgnesid Slovakkia, kus inflatsioon aeglustus detsembri 15 protsendilt 14,9 protsendile jaanuaris, ja Horvaatia, kus inflatsioon aeglustus 12,7 protsendi tasemelt 12,5 protsendile. Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon jaanuaris 5,8 protsendiga aeglaseim Hispaanias ja Luksemburgis, järgnes 6,7 protsendiga Malta.

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid novembris enim 17,2-protsendise kasvuga energiahinnad, kuigi selle sektori aastane hinnatõus aeglustus detsembriga võrreldes 8,3 punkti. Järgnesid 14,1 protsendiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad, 6,9 protsendiga tööstuskaubad ning 4,2 protsendiga teenused, kusjuures vastupidiselt energiahindadele toidu-, joogi- ja tubakakaupade ning tööstuskaupade hinnatõusud kiirenesid, vastavalt 0,3 ja 0,5 punkti, teenuste inflatsioon aga aeglustus 0,2 punkti.” (BNS-UU)