Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: paljud riigid seisavad enda eest ka siis, kui see puudutab Ukrainat

-
01.02.2023
Ajakirjanik Andres Raid.
© Uued Uudised

Ilmselt on paljudel veel meeles tsiviliseeritud maailma hädakisa – Aafrika on näljas ja kui kohe vilja ei saa siis on katastroof käes. Rahvusvaheliste pingutustega avati kanal vilja transpordiks Ukrainast sinna, kus sellest kõige suurem puudus oli. Praktikas läksid laevad aga mitte näljaste, vaid diilerite juurde ja tänaseks on puhkenud uus skandaal.

Ukraina odav vili voolab välja – jälle nii-öelda jama majas!

Poola on koondanud enda taha Rumeenia, Bulgaaria, Ungari, Tšehhi ja Slovaki tootjad ja koos on pöördutud ühisavaldusega ja nõutakse ei rohkemat ega vähemat, kui odava ukraina vilja turule ilmumisest tekitatud majanduskahjude kinnimaksmist.

Siin on tähelepanuväärne, kuidas riigid oma huvide eest seisavad, millegipärast pole Eesti puhul näha olnud ei oma huvisid ja veel vähem nende olematute huvide eest seismist. Eesti valitsusel on tegemist küllaga teiste huvide eest seismisega ja kõikvõimalike teiste kahjude kinni maksmisega.

Ukraina maisieksport on suurenenud tuhandetelt tonnidelt miljoniteni ja pöördumises märgitakse, et kui juurdevool jätkub, siis tekivad Euroopa tootjatel tõsised raskused. Euroopa põllumehed on niigi kannatanud energiakandjate (sh kütus) ja väetiste  pretsedenditu hinnatõusu all ja sellega seoses nõutakse kompensatsiooni tekkinud kahjude kinnimaksmiseks. Poola on, muuseas, nõudnud isegi Ukraina põllumajandustoodete impordile eraldi maksud.

Meie peavoolu jaoks pole need teated olulised, selle asemel kirjutatakse meile „ukrainakeelsetest“ raamatukogudest annab teada sellest, et vahepeal on tekkinud mingi uus uuringute liik või objekt – mõõdikuuring ja seda olukorras, kus ülikoolides pole uuringute pähe avaldatud tekstide põhjal otsustades enam ettekujutustki sellest, milline peab üks teaduslik uuring olema ja millistele kriteeriumidele vastama.

Aga mis seal ikka, isegi kirjade järgi keelesõbrad otsivad eesti keele mentoreid, („Keelesõbra programm ootab eesti keele mentoreid”), ju siis  keelel on sellist tegelast vist väga vaja ja isegi see lause on vigane veel seetõttu, et programm kui niisugune ei otsi ei kedagi ega midagi, ju ikka mingid inimesed otsivad kedagi, kes nende rahastuse saanud ideele õigustuse tagavad.

Andres Raid