Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerikas ollakse mures: tarned Ukrainale jätavad neid endid Hiina-Taivani konflikti puhuks vajalike relvadeta

-
03.02.2023
Ameeriklased muretsevad selle üle, et nende relvalaod saavad tühjaks, aga Kaja kallas loodab just neilt saada asendust Ukrainale loovutatud relvadele. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Washingtonis tuntakse üha suuremat muret selle üle, et Ukraina toetamine relvadega võib peagi hakata kahjustama USA heidutusvõimet Hiina Taiwani konfliktis. Hiljuti avaldatud analüüsis hoiatatakse, et juhul kui Hiina ründaks praegu Taiwanit, saaks USA-l täppislaskemoon otsa vähem kui nädalaga.

„USA on olnud oma relvaarsenali täiendamisel aeglane ja kaitseministeerium on sõlminud lepingud vaid murdosa Ukrainasse saadetud relvade asendamiseks,“ kirjutab analüüsi autor Seth Jones mõttekojast The Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Ta lisab, et efektiivne heidutus sõltub osaliselt ka piisava laskemoona ja relvaarsenali olemasolust. „Selles ei ole midagi uut. Praegu on aga probleem selles, et USA aitab otseselt Ukrainat tööstuslikus stiilis konventsionaalses sõjas Venemaaga – suurim maismaasõda Euroopas alates II maailmasõjast – ning pinged Hiina ja USA vahel aina teravnevad.“

Pentagoni pressisekretär brigaadikindral Pat Ryder lükkas raporti analüüsi ümber: „Olen kindel, et ükskõik, milline on olukord maailmas, USA sõjavägi on võimeline toetama, olenemata sellest, millist toetust meilt oodatakse, nagu me oleme teinud juba väga pikka aega.“

Samas on olukorra pärast muret avaldanud ka mitmed USA kaitseeksperdid ja kongressi liikmed. President Trumpi administratsiooni kõrge kaitseametnik Elbridge Colby kirjutas hiljuti Twitteris „Hoolimata vastuseisust juhib Ukraina tõepoolest meie tähelepanu eemale seniselt prioriteedilt, s.t Aasialt, Hiinalt, Taiwanilt. Meil on võimalus seda tunnistada ja olukorraga kohaneda. Või siis olukorda eitada ja maksta selle eest hiljem ränka hinda.“ Tema sõnul on reaalsusega arvestamine eriti oluline põhjusel, et Ukraina sõda ei näita lõppemise märke ja sõjaline tasakaal Taiwani küsimuses halveneb.

Veteran ja senaator J.D. Vance rääkis aga hiljuti Fox ja Friends saates: „Me oleme andnud ära nii palju oma laskemoona, nii suure osa oma sõjalisest varustusest, et kui peaksime pidama sõda Hiina vastu – mis minu arvates on väga tõenäoline ja Hiina on ausalt öeldes ka palju ohtlikum vastane –, siis paneb mind muretsema, et Venemaale keskendumine toimub Hiina arvelt.“ Ta lisas, et USA ei saa võidelda samal ajal kahe vastasega ja et keskenduda tuleb tähtsamale probleemile, mis tema arvates on Hiina.

Viimasel ajal on Hiina muutunud Taiwanile esitatavate territoriaalsete nõudmiste osas üha agressiivsemaks. Ehkki USA praeguse Taiwani poliitika aluseks on n-ö strateegiline ebaselgus, on president Biden siiski korduvalt maininud, et juhul kui Hiina tungib Taiwanisse, sekkub ka USA.

Allikas: Breitbart News