Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Harri Kingo: nii isehakanud “faktikontroll” kui ka “valimiste valvurid” on Orwelli “1984” Tõeministeeriumi alged

-
06.02.2023
Sealt need “valimiste valvurid” pärinevadki.
© Scanpix

Võibolla ma olen midagi kahe silma vahele jätnud, aga mulle on senini arusaamatu, kes oma staatuselt on need nn. “valimiste valvurid”? Ja mis institutsioon see üldse on?

Google annab nimed: Andrus Karnau, Anna Karolin, Helen Tammemäe, Anna-Kaisa Oidermaa, Tõnis Saarts, Meelis Oidsalu, Steven-Hristo Evestus, Kaarel Taimla ja Siim Espenberg.

Vabaühenduste Liidu egiidi all nad tegutsevad. Neid rahastas 2019. aastal Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, 2023. aastal aga teeb seda British Council Estonia. Seda lugesin netist. EKRE pole selle isehakanud institutsiooni loomisel osalenud.

Ainus, kelle vaateid sealt enam-vähem tean, on Karnau, kes ei hoidnud kokku vihkamist, kui ta esines igal nädalal Raadio2 pühapäevastes saadetes. Et ta läks seal EKRE vihkamisega üle igasuguste piiride, siis ilmselt oma räiguste pärast EKRE adressil ta sealt saatest ka lõpuks kadus.

Teistest pole mul aimugi. Mingit legitiimset tausta see seltskond ilmselgelt ei oma. Tegemist on isehakanutega.

Teiseks – mis on see “hea valimistava”? Ju kusagil mingi paber selle kohta on, aga arvan, et pole hea tava mingitel isehakanutel mingi nn. tava standardit ühiskonnale kehtestada ja selle järgimist nõuda.

Lohutan neid “valvureid”, kes selliste asjadega tegelevad: iga erakond ja iga kandidaat avaldab enesereklaamina just seda, mida ta ise õigeks peab. Asjade loomulik käik ja ilma igasuguste “valvuriteta” on lihtne: head ja targad mõtted on avaldajale kasuks, rumalus ja vihkamine aga pöörduvad paratamatult sellise erakonna ja kandidaadi enese vastu.

Kellelgi pole õigustust asuda ise ja omatahtsi rahva õpetaja ja mentori kohale – see on ikka suur ülbus ise end selleks kuulutada.

Mõlemal juhul (faktikontroll ja valimiste valvurid) on minu meelest tegemist Orwellil raamatu “1984” kirjeldatud Tõeministeeriumi algega. Idee näib olevat just sealt pärit. Ehk otsesemalt öelduna: tegemist on isikutega, kes omal initsiatiivil varjamatult tegelevad ajupesuga ja kes üritavad omistada tõe – olla ainsad tõe äramäärajad ja kuulutajad rahvale.

Meil peaks igasuguste poliitkomissaride aeg ammu läbi olema. Need nahkpintsaku ja nagaaniga tegelased jäägu ajalukku – uusi ja täna meedias oma vastaseid tulistavaid komissare me ei vaja.

Tark oleks selline isehakanud väikese grupi tegevus ja tõemonopol igas selle võimalikus vormis lõpetada ja lasta inimestel ise otsustada, keda nad eelistavad ja keda mitte. Ning millest või kellest nad seejuures juhinduvad.

Harri Kingo