Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets seljatas kohtus Andres Jaadla, kes polnud nõus, et teda korruptandiks nimetati

-
06.02.2023
Anti Poolamets

Tartu ringkonnakohus otsustas täna tühistada Viru maakohtu otsuse ja seega rahuldada EKRE poliitiku Anti Poolametsa apellatsioon. „Pättide kohta saab ka edaspidi nende karistatusest rääkida, vähemalt siis, kui on tegu avaliku elu tegelastega,“ kommenteeris otsust Poolamets, kelle peale kohalik poliitik Andres Jaadla oli kaevanud, sest Poolamets oli toonud välja tema varasema karistuse.

Mitmeid erakondi vahetanud Jaadla on endine Rakvere linnapea ja Rakvere linnavolikogu liige, kes kandideerib nüüd Keskerakonna nimekirjas Riigikokku.

Tartu ringkonnaohus otsustas tühistada Viru maakohtu 14. juuli 2022. a otsuse ja teha uus otsus, millega jätta hagi rahuldamata, samas rahuldada apellatsioonkaebus ja jätta menetluskulud mõlemas kohtuastmes Andres Jaadla kanda. Otsuse saab edasi kaevata Riigikohtusse.

Andres Jaadla esitas 7. augustil 2021 Viru Maakohtule hagi Anti Poolametsa vastu mittevaralise kahju hüvitamiseks kohtu õiglasel äranägemisel. Hagiavalduse kohaselt kommenteeris Poolamets sotsiaalmeedias: “Rakvere endine linnapea mõisteti 2012 süüdi korruptsioonis. Keskerakond aga premeeris teda Rakvere abilinnapea kohaga. Seetõttu keeldus EKRE Rakveres koalitsiooni minemisest. Sotsidele ja Isamaale pole see samuti mingi probleem. Mida sellest järeldada?”

Jaadla leidis, et tema isikuandmeid ei oleks tohtinud selles kontekstis avaldada, sest tema karistusandmed süüteo kohta on karistusregistrist kustutatud ja nende uuesti avaldamine kahjustavat tema mainet.

Kõnesolev Jaadla kohta tehtud kohtuotsus (süüdistus toimingupiirangu rikkumises), on tehtud 2012. aastal, kohtuotsuses kirjeldatud rikkumised on toime pandud novembris 2007 ja jaanuaris 2008.

Maakohus rahuldas 14. juuli 2022. a otsusega hagi ning mõistis Poolametsalt Jaadla kasuks välja mittevaralise kahju hüvitise 3000 eurot.

Poolamets esitas selle otsuse kohta apellatsiooni järgmise astme kohtusse, leides, et Jaadla kui avaliku elu tegelase varasemate karistusandmete avaldamiseks esines avalik huvi.

Kohus leidis, et Poolametsa poolt avaldatud info Jaadla süüdi mõistmise kohta korruptsioonikuritegudes on sisult õige, samuti pole Poolamets andmete avaldamisel meedias lisanud sellele infole selliseid väärtushinnanguid, mida saaks pidada kohatuteks.

Ka ei nähtu asjast, et Jaadla jaoks oleks kaasnenud info avaldamisega raskeid tagajärgi.

Poolamets viitas kohtu hinnangul asjakohaselt ka Riigikohtu praktikale, mille kohaselt on karistatus küll ajutise iseloomuga ja kestab selle kustumise või kustutamiseni, kuid karistamise fakt iseloomustab isikut ja on seetõttu püsiva tähendusega.

Erinevalt maakohtust leiab ringkonnakohus, et ühiskonna liikmeid eelduslikult huvitab sellise isiku taust, kes kandideerib abilinnapeaks ning kas selline isik on õige seisma kohaliku omavalitsuse või mistahes organisatsiooni huvide eest

Avaliku võimu teostamisega seotud ametikohti taotledes peab Jaadla ringkonnakohtu hinnangul arvestama avalikkuse kõrgendatud tähelepanu ja enda poliitiliste rivaalide kriitikaga. Poolametsa poolt avaldatu on osa poliitilisest debatist.

Maakohus on muuhulgas tuvastanud ebaõigesti andmete avaldamise eesmärgi, leidnud ebaõigesti, et avalik huvi karistusandmete avaldamiseks puudus, sisustanud ajakirjanduslikku eesmärki liialt kitsalt jne.