Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

LGBT, rohepööre, immigratsioon: Yana Toom hääletab Euroopas nii, et tema idaviru valija vilistaks ta kohe välja

-
06.02.2023
Kremli propaganda otse tänaval.
© UU

Keskerakonna aseesimeest ja Euroopa Parlamendi saadikut Yana Toomi saab pidada ehedaks näiteks sellest, kuidas inimesed hääletavad enda tõekspidamiste ja huvide vastu. Kas Yana Toom, kes Euroopa Parlamendis kuulub Reformierakonnaga liberaalsesse Renew (ALDE) gruppi, esindab ikka enda valijate seisukohti Brüsselis?

Europarlamendi saadik Toom on venekeelsele valijaskonnale suureks tõmbenumbriks. Eelmistel Riigikogu valimistel sai ta Ida-Virumaal isikumandaadi 6195 häälega. Ka sel korral on ta seal häältemagnetiks ja Keskerakonna üleriigilises valimisnimekirjas on ta kohe pärast Jüri Ratast lausa teisel kohal! Kas aga Yana Toomi potentsiaalsed valijad  on üldse teadlikud, milliste seisukohtade eest ta Brüsselis seisab. Kas need seisukohad ei pane esinumber Jüri Ratast sügelema?

Ida-Virumaa üheks kõige suuremaks murekohaks on Euroopa Liidu pealesurutav rohepööre, mis ähvardab sulgeda põlevkivitööstuse ja jätta tuhanded inimesed Ida-Virumaal tööta. Yana Toom, olles selles piirkonnas saadikukandidaadiks ja lubades seista Ida-Virumaa inimeste heaolu eest, peaks eeldatavalt kaitsma Euroopa Parlamendis Ida-Virumaa tööstuse põhitegevust ja sellega sealsete inimeste elatusallikat.

Ent kaugel sellest! 2020. aastal toetas Yana Toom kahe käega Euroopa Parlamendi resolutsiooni Euroopa rohelise kokkuleppe kohta, mis nõudis fossiilkütuste kasutamisest loobumisest ja otseste ja kaudsete toetuste kaotamist kõigis liikmesriikides. Nõnda saabki eurosaadik Toomi tulevikus tänada põlevkivitööstuse hävitamise eest Eestis. Kas põlevkivitööstuse vastu võitlemist kommunikeerib ta ka enda valijatele Ida-Virumaal või väldib ta seda olulist ja isegi elulist teemat, lubades pudrumägesid rohepöörde võimalustest?

Postimees kirjutas 2019. aastal, et Yana Toom on liberaalide ootamatu sõber. Liberaal on Toom kohe kindlasti ja seda palju rohkem kui tema venekeelsed valijad, kes enamasti on oluliselt konservatiivsemad.

Võtame näiteks LGBTd käsitlevad teemad, kus me teame, et venekeelsetest valijatest koguni 74% ei nõustu samasooliste kooselu registreerimisega ja 78% on vastu samasooliste abielule (Turu-uuringute AS – LGBT teemaline avaliku arvamuse uuring 04/2019).

Yana Toom kuulub aga nende väheste Eesti venelaste hulka, kes pooldab LGBT liikumist. See tõsiasi ilmneb tema sõnavõttudes ja hääletustest Euroopa Parlamendis – 11. märtsil 2021 hääletas Yana Toom resolutsiooni poolt, mis kuulutas Euroopa Liidu LGBTIQ vabaduse alaks.

Kõigest kolm kuud tagasi hääletas ta resolutsioon poolt, mis nõudis, et EL peaks algatama kampaaniaid LGBTIQ+ kogukonna vastaste narratiivide vastu ja et haridussüsteem edendaks kodanikuväärtusi, nagu aktsepteerimine, sallivus, mitmekesisus, võrdsus ja austus seksuaalse sättumuse, soolise identiteedi ja sooväljenduse ning sootunnustega seotud küsimustes.

LGBTIQ+‑foobia on eurosaadiku hinnangul tõsine probleem ja selle vastane võitlus nõuab vihakõne kriminaliseerimist. Nii nagu ta ütles kaks kuud tagasi Delfile, et „kriminaliseerimata vihakõne soodustab rassismi ja homofoobiat.“ Kui palju venekeelseid inimesi Eestis Yana Toom trahviks või trellide taha saadaks vihakõne eest? Nagu näha, siis ka tema enda valijaid, sest ühes ERR-ile antud intervjuus kurtis Toom, et ka tema saab signaale oma valijatelt, kellest osa kirjutab „oled täiesti ära pööranud homopropagandistiks seal kaugel Brüsselis!“. Selle peale on Yana Toom  üritanud neile selgitada, et vihakõne on vihakõne. Siin pole midagi imestada, arvestades, mis inimeste ja ideedega ta end Euroopa Parlamendis ümbritseb. Lihtsalt võiks loota, et seda taipavad ka teised potentsiaalsed valijad Ida-Virumaal.

Jättes kõrvale Yana Toomi LGBT lembuse, siis veel on ta usin immigratsiooni pooldaja. Hääletades 2021 Euroopa Parlamendis inimõiguste kaitse ja ELi rändealase välispoliitika resolutsiooni poolt, pooldab ta seisukohta, et EL ja selle liikmesriigid on ülemaailmse pagulasi käsitleva kokkuleppe raames võtnud endale kohustuse jagada vastutust pagulaste tõhusa ja tervikliku kaitse eest ning, et liikmesriigid peaksid laiendama ümberasustamislubadusi. Ühesõnaga, Yana Toomi visioon näeb ette rohkem kolmandate riikide immigrantide jõudmist nii Euroopasse kui ka Euroopa Liitu. Tema toetatud 25. novembri 2021. aasta resolutsioon soovitustega komisjonile seadusliku rände poliitika ja õiguse kohta toob meile „talente“ enamasti Aafrika ja Lähis-Ida riikidest, kelleks on enamasti moslemid. Paljudel on kahtlusi, et kas nad integreeruksid edukalt meie ühiskonda, võttes arvesse nende suuresti erinevat kultuuri, religiooni ja kombeid. Kas Ida-Virumaa inimesed toetavad Yana Toomi selles ettevõtmises?

Niisiis küsigem: kas keskerakondlasest Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi tõekspidamised ja eesmärgid kattuvad tema venekeelsete valijatega ning kas ta räägib ausalt enda Brüsseli toimetamistest? Ühes asjas võib küll kindel olla – neid loosungeid, nagu põlevkivitööstus Eestis kinni, homodele abiellumisõigus, vihakõne kriminaliseerida, moslemid talentidena Eestisse jne Yana Toom Ida-Virumaal oma valimisplakatitele ei pane.