Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Henn Põlluaas: on lubamatu, et valitsus paneb paika ametnikke, kelle väljavahetamise aeg langeb järgmise valitsuse tööperioodi

-
07.02.2023
Henn Põlluaas
© Uued Uudised

Teisipäeval toimus Riigikogu otsuse “Janar Holmi riigikontrolöri ametisse nimetamine” eelnõu esimene lugemine, mille järel sõna võtnud EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas teatas, et rahvuskonservatiivid ei saa toetada seda, et enne valimisi pannakse paika ametnikke, kelle lepinguline tööaeg täitub pärast valimisi.

“Ühinen nende tunnustavate sõnadega, mis küsimuste voorus Janar Holmile esitati. Tõepoolest, olin ka eelmises koosseisus riigieelarve erikontrolli komisjonis ja kiidan igati koostööd Riigikoguga, Riigikogu liikmetega, kõike seda Riigikontrollis tehtud tööd. Selles suhtes ma täiesti toetan ja ka meie fraktsioon toetab Janar Holmi jätkamist Riigikontrolli esimehena.

Aga ma esitasin siin küsimuse Holmile, et kuidas tema suhtub sellesse, et võimul olev valitsus on võtnud endale voli nimetada juba ette väga mitmete erinevate struktuuride juhte, kui nende teenistusaeg ei ole veel lõppenud, nende valimise ja vahetuse aeg langeb alles järgmise valitsuse tööperioodi. Kahjuks ma ei saanud härra Holmilt sellele vastust. Või õigemini, sain küll: see on legitiimne. Jah, tõepoolest, see on legitiimne, aga see ei ole sugugi ilus. See ei ole sugugi kooskõlas meie riigi demokraatia ja demokraatlike printsiipidega ega ka hea tavaga.

Härra Ligi siin proovis kuidagi kahtluse alla seada või esitada küsimust, kas ikka tõesti need jõustruktuuride juhid on kuidagi parteiliselt valitud. Loomulikult on. Opositsioonil ei ole siin olnud mitte kõige vähematki sõnaõigust. Need ongi just nimelt esitatud eeskätt Reformierakonna, aga ka siseturvalisuse eest vastutavate sotside poolt esitatud. Nii et tegelikult nad ongi täiesti parteilised ja selles suhtes on, ma ütleksin, täiesti sümptomaatiline, kuidas tänane valitsus käitub. Sellised demokraatlikud printsiibid, head tavad ei maksa mitte midagi.

Me oleme näinud seda ju läbi kõikide nende aastate, kuidas rahumeelsetele demonstrantidele saadetakse kallale koerad ja kumminuutidega eriüksuslased ja kuidas püütakse vihakõneseadust sätestada, tsensuuri kehtestada ja viia Eesti sellisesse tõelisesse liberaalsesse demokraatiasse, kus kõigil teisitimõtlejatel ja ammugi ‑ütlejatel topitakse suu kinni, varem või hiljem hakkavad ilmselt järgnema ka repressioonid. Me näeme ju tegelikult neid algeid pea kõikides asjades, mis viimasel ajal siia Riigikokku tulevad. Neid püütakse sisse panna kõikvõimalikesse erinevatesse eelnõudesse, mis tegelikult justkui oleks täiesti normaalsed ja asjalikud ja vajalikud, aga siis peidetakse mingisuguseid pomme, tõrvatilku nendesse.

Täpselt sama on just nii kapo kui ka PPA peadirektorite ja Kaitseväe juhataja määramisega, mis on eriti arusaamatu just nimelt Kaitseväe juhataja osas, kes veel detsembrikuus esitas arengukava, enne Ukraina sõda, kui me tegelikult teadsime, et sõda hakkab.

Seal arengukavas ei olnud absoluutselt mitte mingisuguseid võimekusi, mida meil vaja on. Ei soomusvõimekust, keskmaa õhutõrjet, mitte midagi. See oli kõik kuskile 30‑ndatesse aastatesse lükatud. Ja siis käivad meil kaitseminister ja peaminister siin rääkimas, kuidas nemad toetuvad Kaitseväe juhataja ekspertiisile erinevate hangete ja muude teemade tõstatamisel. See näitab, et tegelikult ei ole meie võimuerakonnal sellist ekspertiisi, teadmist, oskust, arusaama, et neid protsesse normaalselt juhtida.

Kahjuks ka see tänane teema: riigikontrolöri ametisse kinnitamine. President on meil läinud kahjuks kaasa sellesama tänase Kallase valitsuse jokk‑skeemitamisega. Tegelikult ju ametiaeg saab läbi järgmises koosseisus ka Riigikogu esimehel. Jah, 8. aprill on väga lähedal, aga ometi see ei ole mingi takistus. Tõenäoliselt on Riigikogu selleks ajaks juba ametis. Uus Riigikogu, uus koosseis saaks kinnitada ka riigikontrolöri. Ma ei usu, et kellelgi tema isikule, väljakäidud persoonile midagi vastu oleks, ja me saaksime teha need asjad kõik ausalt ja ilusalt, õigeaegselt. Isegi kui mingite protseduuriliste asjade tõttu see peaks venima, siis nii kaua senine riigikontrolör lihtsalt täidab neid kohustusi ja lahti ei ole mitte midagi.

Nii et kahjuks ma pean, härra Holm, teid kurvastama. EKRE ei saa teie poolt hääletada, kuigi me seda südames teeksime. Aga just nimelt selle tõttu, et Reformierakonna valitsus on omavolitsenud, võtnud endale õiguse järgmiste koosseisude, järgmise valitsuse eest otsuseid teha. See ei ole inetu, see on lubamatu! Meie selle mänguga kaasa tulla ei saa ja seetõttu me püüamegi sellisele lubamatule olukorrale tähelepanu suunata ja näidata, seda esile tuua. Seetõttu me hääletame vastu. Aga teades, et siin saalis on meie opositsioonist alati üle sõidetud, saab härra Janar Holm siiski valitud ja kinnitatud.”

Allikas: stenogrammid