Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Liidu rohebürokraatia direktiiv hakkab Eesti ettevõtlust ahistama

-
10.02.2023
Eesti ettevõtlus võetakse eurodirektiivide kägistavasse haardesse. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Eestit ootab ees huvitav aeg: ettevõtjad peavad kas silmaklapid eest võtma ja vaatama Brüsselist tulevat kriitiliselt koos sellest tuleneva vastutegevusega, või siis lepivad nad pärast väikest virisemist selle survega ja lasevad ennast pankroti suunas juhtida.

ERR kirjutab: “Suurettevõtted saavad kohustuse täita majandusaasta aruande kõrval kuni tuhande andmereaga kestlikkuse aruannet. Ettevõtjate hinnangul on tegu üleliigse ja aastas üle 100 000 euro nõudva bürokraatiaga.” Tegu on mullu detsembris jõustatud seadusega, mille aluseks on mõistagi Brüsseli direktiiv.

Umbes 250 Eesti suuremale ettevõttele kehtestatav kestlikkuse aruanne sisaldab küsimusi selle kohta, kuidas leevendavad ettevõtted kliimamuutusi, kuidas kaasavad nad töötajaid juhtimisse ja tagavad töö- ja eraelu tasakaalu, mida on nad teinud eetilisema äri ja ettevõtluskultuuri edendamiseks. Nõutava aruande peavad iga-aastaselt esitama enam kui 250 töötaja ja üle 40 miljoni eurose käibega ettevõtted.

Tallinki juht Paavo Nõgene leiab, et tegu on arutu bürokraatiaga, mis nõuab ettevõtetelt tohutuid lisakulusid, ja samas arvab ta, et ega riik või keegi teine saadud infoga nagunii  midagi tarka ega mõistlikku ette ei võta.

Kohe selgub ka tegelik taust: keskkonnaministeeriumi nõunik Aire Rihe meenutas, et Euroopa ja Eesti on seadnud endale kliimaeesmärgid, milleni jõudmine eeldab kapitali.

“Kui see andmete hulk muutub süsteemsemaks ja standardiseerituks, siis Euroopa Liit ongi võtnud eesmärgiks selle, et need andmed koonduvad ühte andmebaasi, nad on masinloetavad ja sisuliselt saab nende põhjal teha täiendavat analüütikat, et kas riiklikult või regionaalselt keskkonnapoliitikat paremini planeerida,” ütles Rihe.

Tööandjate keskliidu juht Arto Aas usub, et raporteerimiskohustus laieneb tasapisi suurettevõtetest kaugemale.

Seega kehtestab Euroopa Liit veelgi suurema kontrolli liikmesriikide majanduse üle. Silma paistab veel ka see, et nõue on täis ideoloogiat: peale rohepöörde on selles “eetiline äri”, “töötajate kaasamine juhtimisse” ja muud momendid, mis viitavad kapitalismilt sotsialismi poole liikumist.

Uued Uudised