Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kasumlik Eesti Energia võttis rohelaenu. Ilmselt on oodata uut krõbedat hinnatõusu

-
16.02.2023
Energiaettevõtted raporteerivad hiigelkasumitest ja saavad riigilt lisaks raha juurdegi.
© UU

Tavainimese jaoks toimub Eesti midagi arusaamatut: Eesti Energia raporteerib ülikasumitest, Saaremaa jääb esimese suurtormiga nädalaks vooluta ning nüüd võetakse laenu. Tarbija jaoks tähendab see ilmselt seda, et peagi keevitatakse mingile tasule kõvasti hinnatõusu otsa, ja sellel on rohesilt küljes.

BNS vahendab: “Eesti Energia allkirjastas kolmapäeval sündikaatlaenu lepingu summas 600 miljonit eurot, et refinantseerida ettevõtte võlakiri ja jätkata investeeringutega kliendilahendustesse, mikrotootjate liitumisvõimaluste kasvu elektrivõrgus ning süsinikuneutraalse keemiatööstuse arendamisse.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul näitab pankade ja fondidega sõlmitud laenuleping, et energiakriisist hoolimata toetavad finantsasutused Eesti Energia süsinikneutraalsuse plaani.

Sõlmitud laenuleping on seotud jätkusuutlikkuse kriteeriumitega. Jätkusuutliku rahastamise põhimõtete kohaselt hindasid ISS Corporate Solutionsi eksperdid, et Eesti Energia tegevuskava on ambitsioonikas ja jätkusuutlikkuse nõuetega kooskõlas.”

Kõik see kõlab väga halvasti. Eesti Energia sõlmib laenulepingu, et toota midagi “rohelist”, mis juba ammu enne Ukraina sõda ajas elektrihinna lakke; suur osa kõrgest elektrihinnast on seotud just “rohepöördega” (CO2, keskkonna- ja kaevandamistasid, jne); kõrge elektrihinnaga teenitud raha läheb Reformierakonna hukatusliku majanduspoliitika varjamiseks (toetused, kompensatsioonid), odavat elektrit tagasi tuua ei kavatsetagi ja ilmselt kasvab elektrihind peagi taas mingi võrgutasu kergitamise kaudu.

Remix News hoiatab, et Ukraina sõja kestmine viib Euroopa majandusliku krahhini. Kindlasti võimendab seda rohepööre veelgi, sest see muudab Euroopa konkurentsivõimetuks nende suhtes, kes kliimavõitlusele vilistavad. Prantsuse tuntud sotsioloog, antropoloog ja ajaloolane Emmanuel Todd leiab, et „Kui vaatame ÜRO hääletusi, siis näeme, et 75% maailmast ei järgi tegelikult Läänt; Lääs on tegelikult väga väike.“

See tähendab, et umbes sama protsent ei tule ka “rohepöördega” kaasa ning Eesti teeb ka oma majandusele karuteene, seda ahne ja nööriva Eesti Energia kaudu.

Uued Uudised