Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Herem… tuntud Eesti autor?

-
19.02.2023
Martin Herem
© Uued Uudised

Kõik on pealkirjas õige: kui tippida Google otsingusse “Martin Herem”, siis tulebki ette “Martin Herem, Estonian author”. Teabeallikad ei seosta meest enam mitte Kaitseväe juhtimise, vaid ajakirjandusliku tegevusega.

Kui avada see viide, siis tulevadki kohe Heremi neli kaitseteemalist kirjatükki ERR-ist ja Postimehest. Seega: Martin Herem, kolumnist, publitsist, ajakirjanik, politoloog… ainult et enamikus demokraatlikes maades tegevsõjaväelased, eriti veel tipptegelased, poliitikasse ei sekku.

Kui lugeda BNS-i uudised, siis näeb õõvastavaid momente: Guinea sõjaväehunta, Mali hunta, Burkina Faso sõjaväeline valitsus, Myanmari verine hunta…

Mõned Uutele Uudistele vahendatud mõtted.

“Kahetsusväärselt pidas EKV juhataja kindral Herem vajalikuks avalikult poliitikute vaidlusesse sekkuda. Kahtlemata on ka temal õigus isklikule eelistusele ning arvamusele, kuid seni oli Eestis kombeks, et kõrged sõjaväelased avalikult meedias arvamust ei avalda.”

“Teemat peaks kommenteerima minister Pevkur poliitilisest plaanist. Sõjaväe politiseerimine pole maailmaajaloos toonud veel mitte kordagi mitte kuskil head tulemust. Vaidlus peaks käima parteide vahel.”

“Nii Herem kui Palm käituvad nagu eided. Ei mäleta, et Einseln, Laaneots ja Terras oleksid halanud ja lämisenud ajalehtedes ja sotsiaalmeedias. Tegevteenistuses olevad sõjaväelased ei hala üheski riigis, vaid kuulavad ja täidavad käsku. Heremi ajal on Kaitseväes kõik lappama läinud. Ei Eesti ega ka ühegi teise normaalse riigi ohvitser, veel vähem kindral, ei kiljata ega võpata kriitika peale, see on hale ja eidelik. Herem kui tegevväelane sekkub poliitikasse kõige räigemal moel.”

On tõesti kummaline, et väidetavalt demokraatlikus Eestis ei pea peavoolupoliitika grammigi kummaliseks seda, et kaitseväe juhataja sekkub poliitikasse. Kas mõnel mehel on Mali sõjaväehunta missiooniajast südamesse jäänud? Karta on, et varsti on kogu Kaitsevägi ja Kaitseliit hingetõmbehetkel vihaselt vaidlemas, kellel on riigikaitses õigus, kas Martin Heremil, Martin Helmel, Hanno Pevkuril, Lauri Läänemetsal või Jüri Ratasel. Ja kasu sellisest lõhestatusest saab teadagi kes…

Sest Heremi ajakirjandusliku tegevuse hulka kuuluvad ka varasemad ennehaubitsaaegsed kommentaarid selle kohta, et Eestil olevat rohkem laskemoona kui Venemaal piiri taga vägesid ja et Eesti on valmis blokeerima ühendusteid Peterburi ja Kaliningradi vahel.

Üks Bonnieri preemia laureaatidest on nüüd teada – Martin Herem, uurivad lood Eesti kaitsevõimekusest päevapoliitika valguses.

Uued Uudised