Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: “Politico” käsutuses oleva dokumendi põhjal pole mingit alust EKRE-t süüdistada”

-
20.02.2023
Jaak Valge

Muidugi on üsna naeruväärne arvata, et Eesti rahvuskonservatiivid saavad teha mingitki koostööd vene šovinistidega. Ometi on niisugune kahtlusevari meie peavoolumeedia poolt EKRE-le heidetud. Seda vasaktsentristliku väljaande “Politico” artikli põhjal.

“Politico” käsutuses on hulk nn Prigožini võrgustiku sisedokumente, mis tõestavad Venemaa püüdu sekkuda teiste riikide siseasjadesse, sealhulgas Eestisse, püüdes siin õhutada NATO- ja läänevastaseid meeleolusid. “Politico” artiklis teatatakse, et “ühe dokumendi kohaselt kavatsesid Prigožini kaastöötajad 2019. aasta europarlamendi valimiste eel toetada paremäärmuslikku euroskeptilist EKRE erakonda.”

See on ka kõik, mida artiklis „dokumendi põhjal“ väidetakse. Seal on ka Viljar Veebeli ja Harrys Puusepa EKRE-t vähemalt kaudselt süüdistavad segasevõitu kommentaarid, aga need enam kõnesolevat dokumenti ei puuduta.

Mida me siis tegelikult saame järeldada?

Esiteks ei saanud me teada, kas dokumentides on juttu vaid EKRE-st või ka teistest Eesti erakondadest ja organisatsioonidest.

Teiseks ei saanud me teada, kui tõsine see väidetav plaan EKRE-ga oli, kas, millal ja mispärast sellest loobuti? Tuleb oletada, et niisugust informatsiooni kõnealuses dokumendis ei olnud, sest vastasel korral oleks “Politico” seda kasutanud. Kolmandaks näib, et “Politico” artikkel valmis koostöös Eesti riigi asutustega.

Neljandaks tuleb järeldada, et “Politico” käsutuses oleva dokumendi põhjal pole mingit alust EKRE-t süüdistada. Skandaal puhuti üles, et rahvuskonservatiive valimiste eel kahjustada.

Kindlasti tuleb aga küsida “Politicolt” kõnealuse dokumendi koopiat. Ehk selgub sealt veel midagi, millele “Politico” ajakirjanikud ei osanud või ei tahtnud tähelepanu pöörata.

 

Jaak Valge, Riigikogu liige, ajaloolane