Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

„Wabaduse sangarid“ meenutab kangeid mehi, kes võitlesid Eesti eest

-
23.02.2023
Esitlusel.
© Erakogu

Äsja, vahetult enne Eesti Vabariigi aastapäeva tutvustasid autorid Laidoneri sõjamuuseumis koguteost „Wabaduse sangarid“.

Tegemist on tuntud autoritega Aleks Kivinuka, Jaak Pihlaku ja Heino Prunsveldiga, kes on kokku pannud vägagi esindusliku ülevaate Vabaduse Risti II/2“ kahekordsete Vabaduse Risti II/3 kavaleride elulugudest. Teos on varustatud rohket pildimaterjaliga ja nagu sisekaanelt saab lugeda, on see pühendatud Eesti Sõdurile. Konkreetselt on juttu 29 Vabadussõjas enam silma paistnud sõjamehest ja raamatu eessõnast võib lugeda:

„Vabadussõja kangelaste ja nende kangelastegude jäädvustamine on meie rahva kohus. Eesti poliitik Hugo Kukke on öelnud: „Niisama kui üksik inimene ei või unustada suurt ja head, niisama ei või seda unustada ka rahvas. Ei või unustada oma kangelasminuteid, oma rahva kangelasi. Kõik need ajajärgud ja hetked, mis kõnelevad rahva õitsvast eluvõimest, rahva tugevusest, olgu ülesehitavas töös või taplusväljadel, need ei või unustada ega kaotada oma elavat ja elustavat sidet rahva järgnevate põlvedega“.

Lisaks elulugudele annab fotomaterjal läbilõike elust, teenistusest tsaari-Venemaal, Vabadussõjas, Eesti Kaitseväes, ning Teise Maailmasõja ajal Saksa sõjaväes ja hiljem paguluses.“

Kangelaste elusaatus oli karm. Nõukogude Liidu okupeeritud Eestis õnnestus ellu jääda vaid ühel, üle poole tapeti vangilaagrites. Siiski oli viiel neist õnn saada maetud vabas Eestis, riigis, millele nad Vabadussõjas olid kätte võidelnud Vabaduse.“

Andres Raid