Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valijakompass on teadlik valimiste mõjutamise vahend?

-
27.02.2023
Kui EKRE eelnõu läinuks läbi, polnuks valimisliitudel järgmistele kohalike volikogude valimistele enam asja.
© UU

Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaali ja Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi koostöös valminud Valijakompassi rakendus aitab valijatel teha teadlikke valikuid 5. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel, ütleb reklaam ERR-is. Sotsiaalmeedias aga imestavad inimesed, kuidas neile valimiskompassi järgi selline eelistus on tulnud.

“No sotside toetaja ma küll ei ei ole,” pahandab sotsiaalmeedias inimene, kellel leiti suurim kokkulangevus just selle erakonna seisukohtadega, kuigi tema ise peab ennast konservatiiviks ehk mõneti EKRE ja mõneti Isamaa toetajaks.

ERR kirjutab: “Valijakompass palub kasutajatel võtta seisukoht 35 poliitilise väite osas, mis hõlmavad laia valikut päevakorral olevaid teemasid ja üldisemaid väärtusi Eesti poliitikas. Tulemused näitavad, millised erakonnad on kasutajate eelistustele kõige lähemal, kasutades selleks ka visuaalseid vahendeid, mis näitavad, kus kasutaja ja erakonnad Eesti poliitilisel maastikul paiknevad.”

See selgitus on küll arusaadav, aga kui inimene ise tunneb, et talle meeldib erakond X, kuid valimiskompass soovitab valida erakonna Y, siis kas pole tegu inimeste mõjutamisega? Pealtnäha nagu teaduslik soovitus, sisimas aga teadlik manipuleerimine…

Sest kui see inimene tahtis võimu juures näha EKRE-t ja/või Isamaad, siis valijakompassi järgi talitades valib ta nüüd hoopis sotsid. Üks asi on küll see, et võib-olla tõesti on tema soovid rohkem sotside programmis väljendatud, kuid poliitikute jutt on teada, ja lisaks on sotsid veel ka multikultuursust toetav homopartei, mis konservatiivile küll kuidagi ei sobi.

Ilmselt tasub valijakompassi suhtuda pigem nagu horoskoopi.

Uued Uudised