Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rohepöörde kahvli otsas: Ida-Virumaa ettevõtjad peavad CO-kvoote manipulatsiooniks

-
27.02.2023
Ida-Virumaal on raske kliimahüsteeriat ellu viia.
© Uued Uudised

Kuigi ettevõtjad jätkavad hukatusliku rohepöörde kummardamist, paneb tegelik elu neid reaalsuses juba selle vastu häält tõstma.

ERR vahendab: Euroopa Liidu süsinikuheitme kvoodikaubandusest mõjutatud Ida-Virumaa suurettevõtted on rahulolematud CO2 hinnakujundusega ning kahtlustavad, et hinnatõusu taga on spekulandid.

Eesti suurim põlevkiviõli tootja Viru Keemia Grupp püsib heitmekvoodi ülikõrge hinna tingimustes vee peal tänu sellele, et neil õnnestus omal ajal põlevkiviõlile erand välja kaubelda ja praegu saab Viru Keemia Grupp suhteliselt piisavas koguses tasuta kvoote. Sellegipoolest tuleb puuduolev kvoodi kogus osta turult, räägib Viru Keemia grupi finantsdirektor Jaanis Sepp.

“Kuna turult ostetava kvoodi hind on kohutavalt kasvanud, siis on nii-öelda raha, mida me selle maksu näol peame iga-aastaselt oma tuludest ära maksma, järjest kasvab ja kasvab ja ega meil tegelikult ei ole head ettekujutust, kui kaua me seda suudame maksta,” ütles Sepp.

Sel aastal võib heitmekvoodi puudujääk moodustada umbes kolmandiku, mille ostuks peaks Viru Keemia Grupp kulutama umbes 30 miljonit eurot. Finantsdirektori Jaanis Sepa arvates võib saja euro kanti kerkinud CO2 kvoodi hind spekulatiivsete tehingute najal veelgi kerkida.

Ettevõtted peavad heitmekvoodi turgu läbinähtamatuks ja hinnakujundust segaseks, sest loogiliselt võttes pidanuks heitmekvoodi hind maagaasi hinna langedes vähenema, kuid olukord on risti vastupidine. Neis tekitab küsimusi ka see, et kui loogiliselt peaksid sellel turul kauplema need, kes tegelikult seda emiteerivad – ostavad, müüvad, vahetavad – lubati sinna kauplema millegipärast ka fondid, kelle asjad on täiesti läbipaistmatud.

Nii ongi CO-kaubandus üks kahtlusi äratav tegevus, mis on ka elektrihinna kõrgustesse ajanud. (ERR-UU)

Kommenteerib poliitikavvatleja Taivo Sepp: “Hommikul seda uudist kuuldes, et kuidas ettevõtjad on mures jne., tekitas see küll mõtteid meie ettevõtjatest – miks see mure küll alles nüüd meediasse jõudis? See kõik on ju igale majandusinimesele ammu selge olnud, et õhumüük eesmärgiga kaotada Eesti põlevkivienergeetika ja muuta elekter seeläbi kalliks, ei peaks mitte ainult “muret” tekitama, see peaks majanduses osalevale inimesele tekitama mõtteid, et midagi tuleb ette võtta selle valitsusega ja nende erakondadega kes sellist poliitikat ajavad. Läheme siis “murelike” nägudega valimistele ja valime erakonnad, kes seda rohehullu kvoodisüsteemi kasutavad rahalüpsiks neilt samadelt ettevõtjatelt? Kirjutame kirju meediasse, et “hea tsaar” ikka neid kuulda võtaks? Aga “hea tsaar” Stenbockis kirjutab alla Brüsseli ukaasidele, millega tulevad hoopis uued vitsad mõisatallis kõigile, kes “õhku saastavad”. Ärgake ometi ettevõtjad! Nad on tulnud teie skalbi järgi ja ei jäta enne, kui on selle kätte saanud.”