Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Naistepäeval: liberaalne Lääs ei suutnud Afganistani naisi kaitsta

-
08.03.2023
Afganistani naised reedeti ka liberaalse Lääne poolt.
© Scanpix

Afganistani islamiliikumine Taliban on naised täiesti alla surunud ja selles on oma osa ka liberaalse Lääne poliitikal, mis ei arvesta reaalsustega.

BNS vahendab: Euroopa Liit kehtestas teisipäeval rahvusvahelise naistepäeva eel naistevastase vägivalla ja inimõigusrikkumiste eest sanktsioonid kuue riigi ametnikele, nende seas on Afganistan. /…/Talibani juhitud Afganistan on naiste õiguste suhtes “kõige repressiivsem riik maailmas”, kinnitas ÜRO kolmapäeval. Talibani võimud on kõrvaldanud naised kõigist valitsusasutustest. Naistel on keelatud käia parkides, spordisaalides, basseinides jne ning nad peavad end avalikus kohas varjama – ideaalis burka abil. Võimud on keelanud tütarlaste ja neidude õppe keskkoolides ja ülikoolides.

Mis läks Afganistanis valesti? Ennekõike see, et liberaalne Lääs hakkas tugevate traditsioonidega riiki eksportima nn liberaalseid väärtusi – näiteks lehvis USA Kabuli saatkonnal viimse hetkeni vikerkaarelipp. Riigile suruti peale soolist võrdsust, mis tähendas ka rohkemaid naispolitseinikke, kellest aga said paljudes jaoskondades meespolitseinike mängukannid.

Lääne viga ongi see, et traditsioonilistesse ühiskondadesse minnakse revolutsiooniga – võrdsus olgu kohe ja praegu! Sellega lõhutakse ruttu traditsioonilised sidemed ja vastu hakkavad protesteerima isegi need, kelle heaks taheti midagi ära teha. Igal juhul tuleb vastuseis kiiretele muudatustele ruttu ja sageli taastatakse vana olukord veelgi hullemas variandis, nagu juhtus ka Afganistanis. Evolutsiooniline areng, kus naiste õigusi laiendatakse vastavuses ühiskonna kaasaminekuga, olnuks mõistlikum.

Kui üks asi nii untsu keeratakse, nagu seda Afganistanis tehti, pole lootustki, et kunagi saab samast kohast jätkata. Näiteks Venemaale toodi Jeltsini ajal džunglikapitalism, kus nomenklatuur riisus kõik, mis sai, ja see pööras venemaalased tugevasti lääneliku turumajanduse vastu.

Sama võib juhtuda ka Afganistanis. Vaevalt et naised, keda Lääs hülgas, enam “liberaalset demokraatiat” hindama hakkavad, sest see seondub neil reetmisega. Ilmselt on teisigi arenguteid, kus naised saavad vabamad ja lõpuks täitsa vabad olla – läänelik naisõiguslus on selleks liiga riskantne tee. Ei kaitse see ju mosleminaisi isegi mitte Soomes, Saksamaal, Rootsis, Prantsusmaal ja mujal Lääne-Euroopas.

On olemas karikatuurid sellest, kuidas USA valgepea-merikotkas hüüatab: “Seal ja seal leiti naftat? Peame sinna demokraatia viima!” Paraku see ongi alati liberaalse Lääne poolt nii käinud, ja kui sajanditepikkuste traditsioonidega Idamaadele surutakse peale moraalilõtvu “läänelikke väärtusi” (just neid vikerkaarevärvilisi), siis tuleb paratamatult kiiruga põgeneda, nagu Kabulist. Mahajäänud naised aga saavad liberaalide punutud piitsaga üle selja.

Uued Uudised