Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Roheelekter võib minna hoopis kallimaks – brittidel tõstis ületootmine elektrihinda

-
11.03.2023
Tuuleparkide mõju üle peetakse tuliseid vaidlusi.
© UU

KPMG energiasektori juht Sten Aan ütleb, et kui Eesti ei hakka energiasalvestuse lahendustele mõtlema, siis ei jõua odav roheelekter mitte kunagi tarbijani.

Roheenergia teema puhul on viimastel aastatel pandud rõhku tootmisvõimuse suurendamisele. Kuid ekspertide hinnangul on see vaid üks osa võrrandist.

„Eestisse rajatavad päikese- ja tuulepargid tõstavad toodangut, kuid tarbijad võivad odavamast elektrist suu puhtaks pühkida, juhul kui ei teki energiasalvestuse võimalusi,“ leiab KPMG energiasektori juht Sten Aan.

Aani sõnul kõigub tuuleparkide toodangumaht aasta lõikes ning tuulevaikus võib esineda mitu päeva järjest. Päikeseparkidel on hooajalisus veelgi suurem, sest 80–90 protsenti energiast toodavad nad märtsist septembrini ning seda vaid päevasel ajal.

Näiteks Ühendkuningriigis tõi taastuvenergia investeeringute laine kaasa suured probleemid energiasüsteemis. „Seal on tuule- ja päikeseparkide toodangut hakatud jõuga piirama ning sageli ei võeta toodangut võrku vastu. Kuigi elektrit on justkui sageli üle, on samal ajal elektri bilansienergia hinnad hüppeliselt tõusnud.

 

Allikas: Postimees