Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerikas kukkus kokku üks peamisi laenuandjaid USA start-up firmadele Silicon Valley Bank

-
13.03.2023
Silicon Valley Bank kukkus kõrgelt.
© Scanpix

Ameerika Ühendriike on tabanud panganduskriis, mille ohtlikkust näitab ilmselt seegi, et uudised tulevad peamiselt selle kohta, kuidas võimueliit inimesi maha rahustada püüab.

USA president Joe Biden ütles, et kavatseb esmaspäeva hommikul rääkida Ühendriikide pangandussüsteemist, et rahustada ameeriklasi pärast pankade Silicon Valley Bank ja Signature Bank kokkukukkumist.

“Ma esitan märkused selle kohta, kuidas me säilitame vastupidava pangandussüsteemi, et kaitsta meie ajaloolist majanduse taastumist,” ütles president pühapäevaõhtuses avalduses, mis sisaldas ka Bideni lubadust “selle segaduse eest vastutavad isikud täielikult vastutusele võtta”.

President lubas pühapäeval võtta “täielikult vastutusele” inimesed, kes on süüdi panga Silicon Valley Bank (SVB) ja teise finantsasutuse Signature Banki kokkuvarisemise eest.

“Olen kindlalt pühendunud selle segaduse eest vastutavate isikute täielikule vastutusele võtmisele ja oma jõupingutuste jätkamisele suuremate pankade järelevalve ja reguleerimise tugevdamiseks, et me ei oleks enam sellises olukorras,” ütles Biden.

“Ameerika inimesed ja Ameerika ettevõtted võivad olla kindlad, et nende pangahoiused on alles, kui nad neid vajavad,” toonitas president suhtlusvõrgustikus Twitter.

USA riiklikud rahandusasutused teatasid pühapäeval päästeplaanist, mis tagab, et kõik kokkuvarisenud Silicon Valley panga (SVB) hoiustajad saavad oma raha täielikult kätte ja USA maksumaksjad ei pea kõnealust arvet kinni maksma.

“Hoiustajatel on alates esmaspäevast, 13. märtsist juurdepääs kogu oma rahale,” seisis USA rahandusministeeriumi, pangandussektori järelevalveorgani föderaalse hoiusekindlustusameti (FDIC) ja USA föderaalreservi ühisavalduses.

California tehnoloogiaettevõtteid rahastanud SVB sattus sel nädalal pärast mitme miljardi suuruse aktsiaemissiooni väljakuulutamist kriisi. Selle tulemusena hakkasid kliendid oma hoiuseid pangast välja võtma, mis viis sularahakriisini. Reedel teatasid USA võimud, et võtavad SVB üle.

“Täna astume otsustavaid samme Ameerika majanduse kaitsmiseks eesmärgiga tugevdada avalikkuse usaldust meie pangandussüsteemi vastu,” märgiti teates.

USA rahandusminister Janet Yellen ütles enne seda, et valitsus tahab ära hoida finantsraskuste ülekandumise seoses Silicon Valley Banki probleemidega, kuid välistas selle päästmise.

“Me tahame tagada, et probleemid, mis eksisteerivad ühes pangas, ei tekita niiöelda nakkust teistele, mis on kindlas seisus,” ütles Yellen intervjuus telekanalile CBS.

USA võimud võtsid kontrolli SVB üle reedel. Tegu on märkimisväärse sammuga, mis tekitas üleilmselt lainetust pankade aktsiatega, sest turud muretsesid võimaliku mõjuefekti pärast, mida Ühendriikide suurim pangandusalane kollaps pärast 2008. aasta finantskriisi võiks kaasa tuua.

SVB on alates 1980. aastatest olnud üks peamisi laenuandjaid USA start-up firmadele. Üldsusele võrdlemisi vähetuntud aspekt, ent SVB spetsialiseerus start-up’ide rahastamisele ning sai seeläbi varade mahult USA suuruselt 16. pangaks. 2022. aasta lõpus oli pangal vara 209 miljardi dollari ulatuses ning 175,4 miljardit deposiidis.

AFP – STT – Baltic News Service