Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Majandusanalüütik: riigieelarvet ei panda kokku nädalaga läbirääkimislaua taga

-
14.03.2023
Kaja Kallase valitsus laseb toimiva majanduse põhja. Pilt on illustratiivne.
© UU

Majandusanalüütik Heido Vitsur peab lubamatuks eelarve muutmise otsustamist läbirääkimistelaua taga vaid paari-kolme päeva jooksul, kuna see vajab pikemat korralikku analüüsi.

“Meil on mõned asjad mõtlemises sassi läinud. Jõukohane eelarve ja reservide olemasolu on majanduse üks põhialuseid, kuid ta on põhimõte. Mitte kunagi ei ole see eesmärk. Eesmärk on majanduse toimimine ja sotsiaalmajandusliku sidususe alles hoidmine,” räägib Vitsur. “Mida ja kui palju kärpida, seda pole võimalik laua taga kokku leppida. Selleks on vaja korralikku analüüsi, mis vahest on olemas rahandusministeeriumil. Aga need variandid, mida meile pakutakse, need on olnud läbi töötamata. Selline ühe nädalaga eelarve paikapanemine on väga riskantne ja minu meelest lubamatu tegevus. Eelarvet on ju alati tehtud vähemalt kolmveerand aastat. Tuleva aasta eelarvet hakatakse kokku panema ju aprillikuus.”

Vitsur toob esile veel ühe olulise momendi. “Läänemaailmas pole rahvad nii tugeva talumisvõimega kui meie siin Eestis. Tullakse tänavale ja demokraatlikult valitud valitsused peavad niisuguste asjadega arvestama. Teiseks, me ei tohi oma ettevõtteid karastada nagu terast:  ajame kuumaks ja viskame külma vette. Terasega võib nii teha, aga ettevõtted vajavad suhteliselt ettearvatavaid konkurentsitingimusi. Muidu läheb see kalliks maksma.”

Reformierakonna ja sotside minnalaskmine majandusküsimustes on juba teada, aga ka “pika plaaniga” E200, kes on kogu aeg on väidetavat kompetentsust rõhutanud, näib sama rumal olevat, nagu tema partnerid.

Allikas: ERR