Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Elektritarbijad, pidage meeles 13. märtsi, mil teile anti päikeselisi “elektrimolekulide” nullhinnalubadusi

-
14.03.2023
Päikesepaneelid ei ole igavesed, kord saab neistki utiil.
© Uued Uudised

ERR vahendab lausa anekdootlikke lubadusi – nimelt pidavat eelseisval suvel päikeselistel suvepäevadel elektri hind jõudma Eestis mõnel päeval nulli või olema lausa miinusmärgiga.

Uudis räägib: “Kuivõrd viimaste aastatega on päikeseenergia tootjate arv Eestis plahvatuslikult kasvanud ja samamoodi päikeseelektri koguvõimsus, võib päikeselistel suvepäevadel elektri hind Eestis mõnel päeval jõuda nulli või olla lausa miinusmärgiga, leiavad asjatundjad.

Luminori ettevõtete panganduse juht Indrek Julge ütles “Vikerhommikus”, et sel suvel on oodata päikesepaistelistel päevadel väga madalaid elektrihindu, sest Eestis on juba piisavalt päikeseelektrit võrku installeeritud.

Elektrilevi juht Mihkel Härm ütles ERR-ile, et null- või negatiivsed hinnad on sel suvel täiesti võimalikud ning võrku elektrit müüvad väiketootjad peaksid seetõttu mõtlema salvestite soetamise peale. “Ka meie näeme, et mingil hetkel tekib uuesti selline olukord kui võrku müüdava elektri hind on nullis või miinuspoolel.”

Selles uudises maksab tähele panna momenti: “…viimaste aastatega on päikeseenergia tootjate arv Eestis plahvatuslikult kasvanud” ja siis pöörduda tagasi eelmisesse suvesse.

30. augustil 2022 kirjutas ERR: “Kui juulis lõi elektri hind Eestis mullu detsembris püstitatud rekordi, siis augusti keskmine hind oli juulist veel üle 50 protsendi kõrgem.

August keskmine hind elektribörsil Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas oli 361 eurot megavatt-tunni eest. Juulis oli elektri keskmine börsihind 233 eurot megavatt-tunni eest, lüües mullu detsembrist püsinud rekordi.

Kõige kallim oli elekter augustis 17. kuupäeval, kui päeva keskmine oli 682 eurot megavatt-tunni eest, mis on ajalooliselt kõrgeim päevahind Eestis.”

Eelmisel suvel hüppasid elektrihinnad kõrgustesse ja siis räägiti mingitest kuivavatest Norra veehoidlatest (mis tähendab ju päikselist suve) – mis on aastaga nii kardinaalselt muutunud, et nüüd saab lausa tasuta “elektrimolekule”?

Ärgem unustagem suvel Luminorilt ja Elektrilevilt selgitusi küsida, kui negatiivseid või null-“elektrimolekule” ei tule.

Uued Uudised