Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Madison ühehäälsuse nõude kaotamisest välispoliitikas: see on eelkõige kahjulik väikeriikidele

-
14.03.2023
Jaak Madison

Esmaspäeva hilisõhtul toimus Euroopa Parlamendi täiskoguistungil Strasbourgis arutelu Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti poolt koostatud raporti üle, milles toonitatakse vajadust loobuda ühehäälsuse nõudest välispoliitilistes küsimustes ja kehtestada kvalifitseeritud häälteenamuse põhimõtte täieliku kasutuselevõtu teatavates välispoliitika valdkondades, nagu inimõigused ja rahvusvahelise õiguse kaitse ning sanktsioonide kehtestamine.

Ainsa Eesti esindajana pidas kõne Jaak Madison, kes rõhutas, et ühehäälsuse nõudest loobumisel kaotavad eelkõige väikeriigid, sh Eesti. Madison tõi esile, et seda föderalistlikku ideed on kerge toetada parlamendiliikmetel Saksamaalt, Prantsusmaalt või Hispaaniast, kuid ainsad, kes häälteenamuse süsteemis kaotada saavad, on väikeriigid.

„Häälteenamuse süsteem ei saa kuidagi kahjustada Saksamaa ega Prantsusmaad, sest nad on lihtsalt liiga suured. On peaaegu võimatu võita neid riike häälteenamuse süsteemiga, aga teerulliga saab üle sõita Eestis, Soomest, Lätist või isegi Poolast“, rõhutas Madison.

Kvalitfitseeritud häälteenamus on Euroopa Liidu aluslepingute kohaselt hääletus, kus toetuseks on vaja 55% liikmesriike, kes esindavad vähemalt 65% Euroopa Liidu rahvaarvust.

Eesti Vabariigi valitsus pole seni toetanud ühehäälsuse nõude kaotamist. Kogu debatt on järelvaadatav SIIT.