Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kahekeelsuse tipp: välisagentide seadus on vale Gruusias, kuid õige Euroopa Liidus

-
14.03.2023
Välisagentide seadus: EL-is hea, Gruusias paha.
© Scanpix

Euroopa Liit on astunud põhjalikku ämbrisse, sest ta kavatseb teha just seda, mille demokraatlik maailm mõistis nädala eest hukka Gruusias.

8. märtsil kirjutas ERR: “Gruusias on tänavatel protestid välisagentide seaduse vastu, mis läbis teisipäeval parlamendis esimese lugemise. Politsei kasutas protestijate vastu pisargaasi ja veekahureid. Eesti koos muude lääneriikidega avaldas toimuva pärast muret ja hoiatas demokraatia kadumise pärast Gruusias.

Gruusias protesteerisid tuhanded inimesed niinimetatud välisagentide seaduse vastu. Seadus läbis teisipäeval Gruusia parlamendis esimese lugemise. Eelnõu poolt oli 76 saadikut ja vastu 13. Politsei kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi ja veekahureid, teatas Raadio Vaba Euroopa (RFERL).

Gruusia peaminister ütles eile Berliinis, et seadus on kooskõlas Euroopa ja ülemaailmsete standarditega ning tema toetab seaduse vastuvõtmist. Eelnõu näeb ette, et organisatsioonid, mis saavad rohkem kui 20 protsenti rahastusest välismaalt, kuulutatakse välisagentideks.

Samalaadse välisagentide seaduse on varem kehtestanud Venemaa, mis kriitikute sõnul piirab sõltumatut ajakirjandust ja demokraatlike institutsioonide tööd.

Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Josep Borelli sõnul viib see eelnõu Gruusiat Euroopa Liidust kaugemale. Samuti on eelnõud kritiseerinud USA välisministeerium.”

Ja nüüd tuleb sama uudis Brüsselist, seekord “omadelt”.

ERR: “Euroopa Liit valmistab ette enda välisagentide seadust, mille kohaselt peaksid organisatsioonid avaldama oma rahastusallikad, kui need on pärit väljaspool Euroopa Liitu. Vabakonna esindajad kardavad seaduse kuritarvitamist.

Euroopa Komisjon valmistab ette eelnõud, mille kohaselt peaksid mittetulundusühingud, konsultandid ja akadeemilised institutsioonid avaldama väljaspool Euroopa Liitu saadud rahastuse, kinnitasid allikad Politicole. Nö välisagentide seaduse eesmärgiks oleks vähendada välisriikide mõju Euroopa Liidu majandusblokis.

Nii eraettevõtted kui ka mittetulundusühingud Euroopa Liidus peaksid avaldama info enda välisrahastusest, kui see on tulnud väljaspool Euroopa Liitu. Selle alla läheks näiteks akadeemilise analüüsi kulude katmine, selgitas üks Euroopa Komisjoni ametnik Politicole. Eelnõu detailid peaksid valmis saama maikuu lõpuks.

Euroopas on viimastel aastatel tulnud ilmsiks mitmed välisriikide mõjutusoperatsioonid, mille raames on Euroopa ühiskondi, poliitikuid ja ametnikke püüdnud mõjutada nii Venemaa kui ka Hiina ja Katar. Eelnõu kriitikute sõnul on ettepaneku ajastus halb, kuna Euroopa Liit kritiseeris hiljuti vastuolulist välisagentide seadust, mida taheti Gruusias vastu võtta.”

Euroopa Liidule tundub totalitarism enda juures armas, teiste juures põlgustvääriv olevat.

Uued Uudised