Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kert Kingo valimiskomisjonist: õigusriigi vaatevinklist on see üks suur müstika

-
14.03.2023
Kert Kingo ja Martin Helme

Valimisteenistus on saanud Riigikogu valimistega seoses paarkümmend kaebust ja päringut.

Vabariigi Valimiskomisjon arutas Martin Helme kaebust, millega seati kahtluse alla e-häälte lugemisel kasutatud arvuti turvalisus. Komisjon leidis, et kaebusest ei selgu Helme kui kandidaadi õiguste rikkumist.

“Vabariigi Valimiskomisjon otsustas, et Martin Helme kui eraisiku õigusi pole rikutud, sest ta osutus valituks ja sai mandaadi riigikokku. Seetõttu otsustas Vabariigi Valimiskomisjon jätta kaebuse läbi vaatamata ja palus Helme etteheidetele vastata riigi valimisteenistusel,” lausus komisjoni pressiesindaja Kristi Sobak.

Seepeale esitas Helme sama kaebuse koos vajalike allkirjadega uuesti EKRE nimel. Sobak ütles, et valimiskomisjon arutab seda teisipäeval koosolekul.

Vabariigi Valimiskomisjon arutas veel kaheksat kaebust, millega vaidlustati riigikogu valimistega seotud toiminguid.

Endine IT-minister Kert Kingo (EKRE) kommenteeris, et ta ei tea ühtegi korda, kui see müstiline Vabariigi Valimiskomisjon oleks mõnele kaebusele üldse reageerinud, seda sisuliselt arutanud või mõnda teavitatud rikkumist kontrollinud.

„Igale kaebusele on neil lihtne vastus – ei sobi või ei ole!“ kommenteeris Kingo. „Nii ongi meil kõige “ausamad” valimised ja mitte kunagi mitte ühtegi rikkumist. On ainult üksikud “inimlikud eksimused”.“

Kingo: „Õigusriigi vaatevinklist on see komisjon muidugi üks suur müstika ja küsimärk, sest: nad kehtestavad ise iseendale e-häälte lugemise reeglid/protseduurid; e-hääli loevad/arvestavad ainult nemad ise ja keegi teine seda teha ei saa/või; teostavad ise iseenda tegevuse üle järelevalvet (tegelevad valimiste kaebustega).”