Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Harri Kingo “Esimesest stuudiost”: opositsiooni reaalsus versus loodava koalitsiooni kestev reklaamikampaania

-
16.03.2023
Harri Kingo.
© UU

Vaatasin minagi “Esimest stuudiot”. Hakkamata siin igat stuudios öeldud lause lahkama jäi mulle üldmulje, et opositsioonil on siiski jalad maas ja reaalsustaju küllalt adekvaatne. Riigil raha pole, raha asemel haigutab eelarves kuni miljardi euro suurune auk. Ning uuel valitsusel pole selget arusaamist, kuidas seda auku täita. Eriti veel tingimustes, mil ettenähtavad väljaminekud on väga suured.

Veel vähem oskab koalitsioon selgitada, kuidas nii suurtest miinustest mitte lihtsalt nulli, vaid plusspoolele jõuda. Lubadused jõuda aga oma plussidega rikkusesse on… Nojah, poodu majast pole ilus nöörist rääkida. See on sama julm, kui seletada ajalehepoisile, et homme saab temast miljonär.

Koalitsioon, erinevalt opositsioonist, püüdis kõigest väest jääda oma suurte ilusate reklaamlubaduste juurde ja rääkis taas meid ees ootavast suurepärasest tulevikust. Sikkut ei piirdunud vaid ilusa tulevikupildiga, ta jõudis selleni, et elu ei lähe inimestel mitte lihtsalt paremaks, vaid Eesti teeb koguni suure arenguhüppe. Ta aga ei osanud selgitada, kuidas miinustes majanduse ja rahandusega me neis valdkondades kiiresti nulli jõuame ja millise imenipiga see suur arenguhüpe suurtesse plussidesse võiks teoks saada.

Sikkut jõudis koguni selleni, et polevat üldse tähtis, kas maksud tõusevad või ei tõuse ja kui tõusevad, siis kust selleks raha võetakse. Tähtis on tema arvates näha ilusat suur pilti ja Sikkuti suurt arenguhüpet. Sikkuti meelest leevendab see ilus visioon rahva reaalset vaesumist.

Mida öelda? Ei muud kui et mulle meenuvad kommunistid ja nende helge kommunistlik, kuid utoopiline tulevikunägemus, millest rahvas pidi ära elatud saama.

Opositsioon oli realistlik ja viis järjest jutu maksudele. Koalitsiooni ainus pareering sellele nende jaoks valusale teemale oli, et seni pole veel läbirääkimistel makse puudutatud ja ärgem sellest siis rääkigem. Samas on selge, et maksudest tuleb rääkida ja õige varsti, sest ega teist varianti kusagilt raha riigi eelarvesse juurde saada polegi. Koalitsioon ei saa sellest lõpmatuseni vaikida ja teemat vältida.

Jah, on ka laenamise võimalus ja laenude kasumitega investeerimine, aga koalitsioon eelistas sellest variandist vaikida ja jätkas ilusate, aga uduste põhjendamatute tulevikuvisioonidega.

Maksude tõusu ei tahetud mainida, küll aga räägiti maksusüsteemi ümberkorraldustest. Eks see sõnademäng asjade nimetustega ole lihtsalt viisakas viis öelda, et maksud siiski tõusevad.

Mõistan, et maksude tõstmist on koalitsioonil väga raske tunnistada, sest alles see oli, kui koalitsiooni liider Kaja Kallas lubas Riigikogu ees suureliselt: “Lugege mu huulilt – maksud ei tõuse. Punkt.” Tegelikult tõusevad – pole ju muid variante. Isegi laenud ei päästa, sest neid tuleb hakata tagasi maksma ja raha pole mujalt kui maksudest võtta.

Opositsiooni pilt meie tulevikust ja uue valitsuse võimalustest oli küllalt tume, aga realistlik – midagi head ja ilusat meid ei oota, olgem valmis rasketeks aegadeks. Peame rabelema nagu uppuja, kes tahab end iga hinna eest pinnal hoida. Tegelikult oleme aga miinustes ja meie maksimum on nulli tagasi jõuda.

Koalitsioon oli saates ilmselgelt veel oma reklaamikampaaniate helges tuules ja püüdis kuidagi vaatajatele pakkuda oma reklaamlubadustele ja ilupiltidele katet. Paraku ebausutavalt, sest ei räägitud midagi sellest, kuidas oma lubadused ellu viiakse. Sikkuti suur arenguhüpe jäi kahjuks ilusa, kuid naiivselt sisutu loosungi tasemele.

Oleme miinustes igas mõttes ja koalitsioonil puudub selge plaan, kuidas sealt august välja pääseda. Koalitsioonil on viimane aeg kaunist valimiste eelsest reklaamimaailmast tagasi reaalsusesse tulla.

Kui kellelegi terendas sellest saatest valgust, eks siis jagage seda. Siin pimedas ja sügaval, ilma eriliste perspektiivideta on paha ja kõle.

Harri Kingo