Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: meie oma emakeelega töödeldakse meie ajusid

-
16.03.2023
Ajakirjanik Andres Raid.
© UU

Eesti keele päeva tähistasime äsja ja veidral kombel on meie oma emakeel muudetud meie ajude töötlemise vahenditeks ja kahjuks mitte paremuse poole. See tehnika pole kuigi vana, selle teaduslik nimi on NLP ehk neurolingvistiline programmeerimine.

Metsade puhul näiteks käib jutt nende „majandamisest“. Mida tähendab „majandamine“? Reeglina lageraiet, materjali müüki ja kasumi jaotust. Sama hästi kõlbab semantiliselt võrdlus – vargad „majandavad“ – teevad maja tühjaks ja müüvad saagi maha või kasutavad ise. Neid tegelikku tegevust varjavaid termineid tuleb kui Vändrast saelaudu ja terminite kasutajate ja kultiveerijate eesmärk on reeglina üks – õigustus oma tegevusele.

Seoses praeguse sõnakasutusega majade sundrenoveerimise kirjeldamisel ja õigustamisel meenuvad legendaarse psühhiaatri Vaino Vahingu loengud juuratudengitele Tartu Riiklikus Ülikoolis, neid loenguid võisid erandkorras ja õppejõu nõusolekul külastada ka teiste erialade tudengid.

Vahing kirjeldas peensusteni skisofreenikute ja veel mõningate diagnoosidega isikute hämmastavat võimet luua kohati täiuslikke konstruktsioone, mis olid oma omadustel perfektselt ja sellistena nad neid ümberkaudsetele ka esitlesid. Tõrge tekib aga otsekohe, kui keegi püüab neid konstruktsioone reaalse eluga või tegelike olukordadega siduma hakata.

Kuu peal, kus on raskusjõud kuus korda väiksem kui maal, on võimalik panna tööle süsteemid, mis Maal ei tööta ja vastupidi. Niipea, kui keegi osutab sellele isikule tema esitatud süsteemi sobimatusele meid ümbritseva reaalsusega, vallandub reeglina agressiivne reaktsioon ja asi võib minna isegi füüsiliseks.

Täna räägitakse meile sundrenoveerimisest, mis on iseenesest ju suurepärane  asi  ja hoiab tõepoolest lõppude-lõpuks ilmselt kokku, on mugavam ja palju asju veel, kuid see, et seda ei saa inimesed endale lihtsalt raha puudusel lubada, ei huvita kedagi.

Skeem on ju sama – meile survestatakse omaks võtma midagi, milleks me suutelised ja võimelised ei ole! Siis tuleb ehk sunniviisiline „abipakkumine“ laenu näol, mida ei saa endale lubada, aga see ei loe ja siis järgneb maksmata võlg, siis täitur ja pole enam isegi seda kunagi koduks nimetatud hoonet või korterit.

Aga see skeem on ju läbinähtav ja identne Vahingu poolt kirjeldatuga, ainult nimetused ja kasutatav retoorika on ilus ja samas joovastav. Tänasel valitsuse pressikonverentsil üllatas selles mõttes meeldivalt Urmas Reinsalu ja kontrast selge sõna ning mõtte ja müstika vahel tuli kenasti ilmsiks.

Lõpetuseks vast kirjajupp, mille saatis emakeelest lugu pidav tuttav: „Eile õhtul pidin tooli pealt maha kukkuma. Neeme Raud küsis “Täistunni” saates eesti keeleteaduse doktorandilt Mari-Liis Korkuselt, mida tähendavad sõnad “liiderlik” ja “osavõtlik”. Vastuseks tuli, et vastavalt liidriomadustega isikut ja üritustest osavõtjat. Olin jahmatusest keeletu. Kas selline ongi nüüd Eestis kõrghariduse tase?! Sel juhul tuleb niisuguse kõrghariduse rahastamine lõpetada jalamaid!“

Andres Raid