Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Holland teeb ajalugu: olulised vahevalimised võitis põllumeeste protestipartei

-
17.03.2023
Põllumeeste partei juht Caroline van der Plas on võidust rabatud.
© Scanpix

Hollandit tabas neljapäeval niiöelda poliitiline maavärin pärast seda, kui põllumeeste protestipartei võitis olulised vahevalimised – see lööb sassi valitsuse keskkonnapoliitika.

Hollandis toimusid üleriigilise mõjuga kohalikud vahevalimised, kus valijad selgitasid välja 12 provintsi seadusandlike kogude koosseisud, kes omakorda valivad endi seast välja riigi parlamendi ülemkoja. Kohalikest valimistest võtsid pea 18 miljoni elanikuga riigis osa kümned erakonnad, millest paljud väikeparteid ja kohaliku tähtsusega.

Alles neli aastat tagasi asutatud erakonnast Põllupidajate ja Kodanike Liikumine (BBB) saab viimastel andmetel 16–17 kohaga suurim partei Hollandi parlamendi ülemkojas.

Partei protesteerib peaminister Mark Rutte valitseva koalitsiooni plaanide vastu vähendada rohepöörde käigus lämmastiku heitkoguseid kariloomade arvu vähendamise ja võimaliku farmide sulgemise kaudu.

Juba arvamusküsitlused näitasid, et BBB, mida juhib seadusandja Caroline van der Plas, peaks saama suure toetuse maapiirkonna kogukondade rahulolematuse najal. Viimased tunnevad aga selgelt, et Haagis paiknev valitsus on neid ja nende probleemid hüljanud.

“Inimesed on oma hääle kuuldavaks teinud ja veel kuidas,” ütles BBB juht Caroline van der Plas, kui tulemused selgusid. “Koalitsioon peaks seda väga tõsiselt võtma,” märkis poliitik.

Möödunud suvel toimusid Hollandis põllumeeste võimsad protestiavaldused, kusjuures toodi välja rasketehnika teede ja tänavate tõkestamiseks, ning need aktsioonid on jätkunud ka tänavu. (AFP-BNS)