Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Prantsusmaa tegi pensionireformiga “teerulli” ja see ajas rahva vihale

-
17.03.2023
Prantsusmaa: rahvas on tänavatel ja politsei nende vastas. Ka Eestis tuttav pilt.
© Scanpix

Lääne-Euroopa liberaalsed valitsused suruvad juba pikemat aega oma algatusi läbi proteste eirates, see aga tekitab rahvas rahulolematust ja suunab poliitika tänavatele, mis tähendab ka rohkem vägivaldsust.

Prantsusmaa valitsus otsustas pensionireformi läbi viia ilma parlamendi heakskiiduta ja Pariisis puhkesid kokkupõrked politsei ja protestijate vahel.

Prantsusmaal puhkesid suured pensionireformi vastased meeleavaldused, kuna president Emmanuel Macron otsustas tõsta pensioniiga 64. eluaastani. Macron kuulutas reformi välja juba kaks kuud tagasi, parlamendis puhkesid seetõttu tulised arutelud. Macroni valitsus kaotas viimastel valimistel parlamendis ehk rahvusassamblees enamuse.

Lõpuks kasutas peaminister Elisabeth Borne põhiseaduslikku võimalust, mida tuntakse artikkel 49/3 nime all. See võimaldas valitsusel suruda seadus läbi ilma hääletuseta alamkojas. Valitsus võttis otsuse vastu mõni minut enne seda, kui parlamendisaadikud pidid vastuolulise eelnõu üle hakkama hääletama. Valitsuse viimast käiku kritiseerisid teravalt opositsioonisaadikud.

Pariisis tulid tänavatele tuhanded inimesed, kes nõudsid, et valitsus loobuks pensionireformi läbiviimisest. Protestijate ja politsei vahel puhkesid ka kokkupõrked. Prantsusmaa politsei teatas neljapäeva õhtul, et võimud vahistasid 120 inimest. Prantsusmaa suured ametiühingud teatasid, et korraldavad 23. märtsil suure meeleavalduse.

Viimased küsitlused näitavad, et Macroni pensionireformi ei toeta umbes 70 protsenti prantslastest.

Ka Eestis kasutab Kaja Kallase valitsus sellist teerullitaktikat, sealhulgas Nursipalus.

ERR, Uued Uudised

Täiendatud BNS-i uudisega

Meeleavaldajad blokeerisid reedel võtmetähtsusega maantee Prantsusmaa pealinna ümber ning hoogustasid streike naftatöötlustehastes, näidates oma suurenevat meelepaha pärast seda, kui president Emmanuel Macron surus pensioniea tõstmisele suunatud reformi läbi ilma hääletuseta parlamendis.

Macroni samm vallandas neljapäeva õhtul uue protestilaine üle riigi ning siseministri teatel võeti kinni üle 300 inimese.

Reede hommikul blokeeris umbes 200 meeleavaldajat lühiajaliselt Pariisi ringtee.

Energiasektoris peatavad streikijad sel nädalavahetusel või hiljemalt esmaspäeval tootmise suures naftatöötlustehases, edastas ametiühingu CGT esindaja Eric Sellini.

Töötajad olid juba korraldanud tööseisaku riigi põhjaosas asuvas TotalEnergies de Normandie tehases, kuid tootmise peatamine eskaleerib veelgi olukorda.

Streikijad vähendavad ka teistest naftatöötlustehastest väljaveetavat toodangut, lisas Sellini.

Valitsus rakendas neljapäeva pärastlõunal vastuolulist põhiseaduslikku õigust ning kehtestas pensioniea tõusu oma määrusega, vallandades protestid Pariisis ja veel mitmes linnas.

Siseminister Gerald Darmanin ütles raadiojaamale RTL, et üle riigi võeti kinni 310 inimest, neist 258 Pariisis.

“Vastuseis on legitiimne, protestid on legitiimsed, kuid kaose külvamine ei ole,” rõhutas ta.

Marseille’is, Nantes’is ja Rennes’is, samuti Lyonis puhkesid kokkupõrked meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel.