Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

FOTOD: valimiskomisjoni hoonest leiti tõendeid võimaliku valimispettuse kohta

-
20.03.2023
Valimiskomisjoni/valimisteenistuse hoone Toompeal

Komandandi majas Tallinnas, kus asuvad Riigi valimisteenistus ja Vabariigi Valimiskomisjon, toimus 10. märtsil koosolek, kus Vabariigi Valimiskomisjon vaatas läbi kaebused kaheteistkümnelt isikult, kes olid arvamusel, et valimisteenistus on rikkunud seadust või nende õigusi. Koosolekul võis osaleda kahel viisil – kas veebiülekande teel või minna isiklikult kohale.

Kalle Grünthal (EKRE) kirjeldas, et üks kohal viibinutest märkas ruumis, kus toimus koosolek, kahte vaasi sarnast eset, mis olid täidetud arvutisosadega. Uudishimuliku inimesena otsustas ta vaase pildistada.

Grünthal: „Selgitamaks välja asjaolu, millised arvutiosad on piltidele jäänud, palusime abi spetsialistidelt, kelle hinnangul on vaasides näha purustatud kõvakettaid, sealhulgas kõvaketta korpuseid, kaasi ja kettaid. Purustamised on läbi viidud puurimise ja tõenäoliselt mingite tangide abil väänamise teel. Lisaks sellele on läbipuuritud kiipidega (samasuguseid kasutatakse ID- ja pangakaartides) kiipkaarte, mida võidi kasutada arvutitesse sisenemise lubamiseks, andmete krüpteerimiseks ja dekrüpteerimiseks. Veel on piltidel näha ka purustatud DVD või CD andmekandjate tükke.“

Alles äsja olid lõppenud valimised, muuhulgas ka elektrooniline hääletamine ning keegi on kurja vaeva näinud, et purustada hulgaliselt arvuti osasid. Fotodel on näha vaid täidetud vaaside ülemine osa. Ilmselgelt pole ka selline koosoleku ruum mingi utiliseerimiskeskus, sest katkisi arvutiosi hoitakse tavaliselt selleks ettenähtud konteinerites. Võib mõista, et arvutid lähevad vahel katki, kuid mingit loogilist seletust pole sellele, et niipalju arvuteid korraga puruneb.

„Tahes tahtmata viitab antud asjaolu sellele, et valimistel kasutatud arvutitest võib osa riistvarast olla välja vahetatud ning asendatud riistvara purustatud,“ lisas Grünthal.

Seda teooriat kinnitab ka asjaolu, et vaatamata EKRE-t esindanud Martin Helme nõudmistele, ei ole talle väljastatud valimisteenistuse arvutite logisid. Ka siin on olemas oma loogiline seletus: ei saagi väljastada, sest esialgsed andmed on hävitatud.

Fotod teinud isik ja fotode tegemise metaandmed on artikli autorile teada.