Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Silicon Valley Bank – liiga woke, et lasta kokku kukkuda

-
20.03.2023
“Virgunute” toetamise pank põrus, sest kasutas majandusliku mõtlemise asemel ideoloogilist.
© Scanpix

Ühiskonnateadlane Peeter Espak kommenteerib sotsiaalmeedias Silicon Valley Banki kokkukukkumist ja päästmist.

“Silicon Valley Bank puhul on vist tõesti täiesti õige kasutada terminit “Liiga võuk, et lasta kokku kukkuda”. Josh Hawley labels Silicon Valley Bank ‘too woke to fail’.

Nimelt oli tegu pangaga, mis peamiselt edendas eri võukroheinitsiatiivide ja startupide maailmavaatelist ettevõtlust – mis muide ei olnud ega hakka ka kunagi olema eriliselt kasumlik. Demokraatide valitsusele aga enda võuk-ettevõtluse ühe osa põhjalaskmine – mida oleks kindlasti just tulnud uue väljaostmise asemel teha – polnud vist kunagi võimalus.

Silicon Valley Bank oli aga võuk lisaks oma “äripõhimõtetele” ka “personalipoliitika” poolest. Ehk saavutatigi olukord, mis juhtub iga ettevõtlusega, mis enda omanikele kasumi teenimise asemel – mis on turumajanduses alati iga ettevõtte eesmärk – asub edendama poliitilist maailmavaadet; antud juhul veel maailmavaadet, mis on turumajandusele vastandlik.

Ühte või teist teed pidi (kasvõi valede valikute läbi personalipoliitikas, kus ei domineeri mitte inimese oskused ja anne, vaid identiteedigrupp) jõutakse maailmavaatelise ettevõtlusega alati krahhini – sest asutus, mille eesmärk peaks olema “kasum” (muidugi omakorda eetilistes riigi regulatsioonide piirides produktiivse maksumaksjana samuti), asus edendama hoopiski degeneratiivset ühiskondlikku meelsust.

Muide sama võib öelda ka võukülikoolide kohta – nad lähevad varem või hiljem põhja, sest nii nende õppejõudkond kui tudengkond ei arenda enam mitte teadust, oskusi või praktilist kasu ühiskonnale, vaid maailmavaadet. Turg saab sellest aru ja varem või hiljem toimub tühjaksjooks kuhugi mujale. Riik võib võukinitsiatiivid ja plaanimajanduslikud rakendused lõputult raha täis pumbata, aga see lükkab kokkuvarisemist ainult üha edasi kuni punktini, kus see saabub nagunii.”