Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: Elmar Vaher oleks pidanud juba ammu teisel tööl olema

-
21.03.2023
Mart Helme siseministrina
© Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Kunagine siseminister Mart Helme rääkis Postimehele, et soovis juba valitsuses olles 2019. aastal vabaneda politseijuhist Elmar Vaherist, kes nüüd kahtlustuse sai.

„Kui poleks olnud seda suurt viha meedias ja toonase peaministri Jüri Ratase sekkumist, oleks Vaher ammu kusagil tootval tööl,“ ütles Helme.

Põhjuseks tõi Helme selle, et Vaher kasutas Ratase teise valitsuse ametisse astumist ära surve avaldamiseks oma töötajatele – ähvardas vallandamiste, palga vähendamiste ja muude administratiivsete sammudega. See oli Mart Helmele siseministrina täiesti vastuvõetamatu.

Helme pakkus Vaherile võimalust vabatahtlikult lahkuda, kuid siis sekkus peaminister Jüri Ratas, kes leidis, et Helmed käituvad lubamatult ja kangutavad ausat politseijuhti.

„Tegelikult oli põhjus väga tõsine – ametiseisundi kuritarvitamine, valetamine, oma töötajate šantažeerimine,“ kirjeldas Mart Helme, lisades, et kui meedia oleks toona teemasse süvenenud ja Ratas loobunud poliitiliste punktide võtmisest, oleks Elmar Vaheri karjäär praeguseks juba juba lõppenud.

Helme tõi välja veel selle, et temani jõudsid dokumendid, mis näitasid, et PPA-s on rikutud autode hankemenetlust. Kuid siis valitsus lagunes.

Vaheri tegevust hakati uurima juba läinud aasta sügisel. Täna hommikul ta võeti vahi alla. Siseminister Lauri Läänemets oli sunnitud kriminaaluurimise alla langenud politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhi Elmar Vaheri ametist vabastama.

Lisaks allkirjastas ta käskkirja teenistusliku järelvalve algatamiseks, et hinnata viimase viie aasta jooksul politsei- ja piirivalveametis (PPA) tehtud personalitoimingute õiguspärasust. PPA peadirektori kohuseid täidab Egert Belitšev.

Teisipäeva hommikul esitasid kaitsepolitsei ametnikud kelmuse kahtlustuse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhile Eerik Heldnale ning kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse Elmar Vaherile.

Kahtlustuse kohaselt vormistati toona kaitseväes töötanud Eerik Heldna tema soovil ja Elmar Vaheri osalusel 2019. aasta aprillis näiliselt teenistusse politsei- ja piirivalveametis, et luua võimalused politsei eripensioni saamiseks nõutava 25-aastase politseiametniku staaži näilikuks täitumiseks.

 

Allikas: Postimees