Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

SUUR ÜLEVAADE: Mart Helme ja tema prohvetlikud sõnavõtud

-
22.03.2023
MART HELME

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna karismaatiline aseesimees, ajaloolane, diplomaat Mart Helme on silmapaistva poliitilise kirjaoskusega, analüüsitalendi, aga ka hämmastava ettenägemisvõimega. Tema otsekohesed väljaütlemised on tekitanud aeg-ajalt teatud resonantsi ja erinevaid emotsioone, kuid tavaliselt selgub mõne aja pärast tõsiasi, et tal oli järjekordselt õigus.

Elmar Vaher ei sobi ametisse

Kõige värskem näide on eilsest, kus PPA peadirektor Elmar Vaher sai kahtlustuse kelmusele kaasaitamises, tema tegu hakati uurima juba sügisel ja eile hommikul peeti ta kinni.

Juba 2019. aastal soovis toonane siseminister Mart Helme Vaherist vabaneda, sest ta ei sobinud oma tegude tõttu sellesse ametisse. Ometi ta jätkas politseijuhina, sest sekkusid nii EKRE poliitilised oponendid, meedia aga esmajoones peaminister Jüri Ratas.

Nüüd saabus ka sellele oinale mihklipäev.

Sisekaitsereserv

2019. aastal otsustas siseminister Mart Helme luua kriisidega tegelemiseks sisekaitsereservi, mis sai kirja ka koalitsioonileppesse. Sisekaitsereserv oleks hakanud valvel olema võimalike massirahutuste ohjamiseks, elutähtsate teenuste objektide (näiteks haiglad) kaitsmiseks ja piirikaitse tugevdamiseks.

Siis aga tuli Kaja Kallase esimene valitsus ja sellele kõigele tõmmati kriips peale. Rahulikult oma õigusi nõudnud eestimaalastele aeti kallale koerad ning Aljoša juurde lilli viinud migrantidega saadeti nunnutama dialoogipolitsei.

Tänane tõsiasi on see, et oleme hädas siia voolavate venemeelsete täisjõus meestega, kes kujutavadki endas pesuehtsalt nn „viiendat kolonni“, kelle ohjamiseks võimaliku eskalatsiooni korral just selline sisekaitsereserv mõeldud oligi ja kelle eest Helme hoiatas. Ja sisekaitse tugevdamise vajadusest räägitakse taas.

Koroonapaanika

27. veebruaril 2020 valitsuse pressikonverentsil rõhutas peaministri rollis olev siseminister Mart Helme koroonaviirusest rääkides, et mingit hädaolukorda Eestis ei ole. „Ei ole pandeemiat, küll aga on meil oht! Ohuga me tegeleme. Ohu viimisega nii madalale tasemele, kui on võimalik. Palun seda silmas pidada.”

Ta soovitas viiruse vastu võidelda vanaemade tarkusega.

Poliitilised konkurendid ja meedia hakkasid irvitama hanerasva üle, kuid isegi nüüdseks politiseerunud maski- ja vaktsiinipropagandistist perearst Karmen Joller kirjutas hiljem sotsiaalmeedias, et igasugused sellised võtted tulevad võitluses viirusega kõigiti kasuks.

Tänavu jaanuaris nentis Vikerraadios koroonapandeemiale tagasi vaadanud Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst doktor Peep Talving, et esimese lainega eskaleeris meditsiinisüsteem üle, valmistudes suurema hulga haigete tulvaks.

„Tihtipeale küsitakse, kas te eskaleerisite üle. Jah, esimese lainega me eskaleerisime üle, me arvasime, et saame suurema hulga haigeid. Esimene haige tuli 2020. aasta veebruari lõpus ja esimese laine lõpus olime hospitaliseerinud sada ja paarkümmend haiget – see ei olnud eriti hull.“

Niisiis, nagu Mart Helme alguses ütles ja Peep Talving tagantjärele tark oli – oht on, aga hull ei ole.

Piiritara

Mart Helme tahtis Eesti ja Vene piirile tara ehitamist, kuid siis naerdi see plaan välja.

23. augustil 2019 ilmus Lõuna-Eesti Postimehes videointervjuu ministrina idapiiri väisanud Helmest, lugu kandis pealkirja: „HELME IDAPIIRIL: piiritara on vältimatult vajalik“: „Valitsuse liikmena esmakordselt Eesti idapiiri külastanud siseminister Mart Helme tunnistas reede õhtul Eesti, Venemaa ja Läti piiri kolmikpunktis visiidile punkti pannes, et idapiiri raskeim lõik on kahtlemata selle lõunapoolne ots, kuhu tuleb rajada piiritara ning järk-järgult varustada see ka seirevahenditega. „Käisime väga rasketel piirilõikudel, tegime ka jalgsipatrulli kaasa ja võisime veenduda, et need otsused, mis on tehtud – hakata rajama viivitustara ja hakata rajama viivitusraja kõrval kulgevat teenindusteed, varustada see kõik järk-järgult seiretehnikaga, see on lihtsalt vältimatu,“ ütles Helme ajakirjanikele.”

https://lounapostimees.postimees.ee/6760855/helme-idapiiril-piiritara-on-valtimatult-vajalik

Tänavu jaanuaris kirjutas liberaalide poolt jumaldatud veebiväljaanne Politico, et üha rohkem Euroopa Liidu liikmesriike nõuab välispiiridele tarade ehitamist, mida Euroopa Komisjon ühtäkki toetabki (sic!). Ei, see ei ole huumorinurk! ERR vahendab tõemeeli, et Politico teatel saatis Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Euroopa Liidu liikmesriikidele kirja, milles kutsus üles rajama tarasid Euroopa välispiirile.

Oma kirjas kirjeldab ta EL-i fondide käikulaskmist, et toetada liikmesriike piirikontrolli võimekuse ja taristu tugevdamisel. Tuuakse näiteks, et Austria tahab ehitada Bulgaaria ja Türgi piiri äärde tara, mis läheks maksma kaks miljardit eurot.

Ka Soome alustas läinud sügisel idapiirile tara ehitamist.

https://www.err.ee/1608868034/politico-eurokomisjon-toetab-nuud-piiridele-tarad

Ukraina ja korruptsioon

Seni tabuteemana püsinud ukrainlastega seoses korruptsiooni nimetamine osutus äkitsi „parketikõlbulikuks“ teemaks isegi peavoolus.

Aktuaalse Kaamera ankur Astrid Kannel kuulas suu ammuli ja noogutas kaasa, kui Azovi võitlejad rääkisid “Välisilmas” täpselt sama juttu, mida Mart Helme on ammu rääkinud.

Humanitaarabi varastav korruptant on samasugune vaenlane nagu tapma tulnud venelane, leididis Azovstali tehast kaitsnud Azovi pataljoni võitlejad varjunimega Diplomat ja Walter pikas intervjuus ERR-ile.

Dmõtro Andrjušenka: “Naiste ja laste kohta arvan, et nende saabumine on normaalne. Samuti nende kohta, kes on lahkunud reaalselt ja füüsiliselt okupeeritud territooriumidelt ja kelle kodud on täielikult hävitatud või purustatud, näiteks sellistest linnadest nagu Butša, Irpin, Izjum, Harkiv, Mariupol, Bahmut, Soledar, kus inimestel pole kuskil elada. Kõigile ei õnnestu toetusi anda, annetada jne. (—) Miks aga sõidavad pered ära Kesk- ja Lääne-Ukrainast, on mulle arusaamatu. Kes karjuvad kõige kõvemini, et neil on vaja varjupaika, abi, sotsiaaltoetusi, Euroopa garantiisid? Minu statistika tuttavatega suhtlemise põhjal on selline, et miskipärast on need inimesed Ukraina kõige läänepoolsemast osast. Inimesed, kes pole sõda näinudki. Nad näevad seda fotodelt, telerist, uudistest.

Aga mis puudutab mehi, ja see üllatas mind väga, kõigis riikides – Leedus, Lätis, Eestis on väga palju… Poolas! Keskmine vanus on vahemikus 20–40 aastat, see on kutsealuse iga. Ma ei saa aru, miks nad on ära sõitnud, miks nad on välismaal, miks nad ei täida Ukrainas oma kohust? Ma ei räägi isegi sõjaväest ja sõjaväekohustusest.

Ukrainas on praegu vaja kõiki: ehitajaid, remondimehi, arste, autojuhte, keda iganes! Kasu toomiseks ei pea tingimata automaadiga kaevikus võitlema, sest igaüks ei saa sõdida. Igaüks ei taha sõdida, mõni kardab kohutavalt, ma saan kõigest aru. Aga sa võid ju teistmoodi kasu tuua, andes oma panuse riigi majanduse arengusse, töötades mingil töökohal.

Praktika näitab, et meestest sõidavad ära just venemeelselt häälestatud inimesed, kes karjusid kõige kõvemini, ootasid Putinit ja Venemaad. Aga kui Putin kohale jõudis, hakkasid nad äkki kiiresti tahtma Poolasse, Leetu, Suurbritanniasse, Prantsusmaale, Saksamaale, kuhu iganes. Putinit nad miskipärast enam ei taha. Minu jaoks on see väga veider.

Mina arvan nii, nagu ütleb sõber Walter, et neile inimestele tuleb vastuvõtmisel esitada kolm küsimust, nagu ankeedi täitmiseks. Et kohe Eestisse tulles tuleks kutsuda isik Ukraina saatkonda ja küsida, kellele kuulub Krimm, kes on Putin ja mis Ukrainas toimub? Kas see on kodusõda või Venemaa ja Ukraina vaheline sõda?“

https://www.err.ee/1608868130/azovstali-kaitsjad-ukraina-pogenikule-tuleks-esitada-kolm-kontrollkusimust

Küsimus: „Milliste tunnetega te loete pärast Azovstali kogemust uudiseid korruptsioonist Ukrainas? Et kõrged ametiisikud varastavad raha, mis on mõeldud rinde toetamiseks?“

Walter: “On olemas hea väljend “hispaania häbi”. See tähendab, et sul pole häbi oma tegude pärast, vaid tegude pärast, mida teevad teised, kellega sind seob kodakondsus ja riik. See, mis Ukrainas praegu iga päev toimub, toimus ja jääb toimuma ka edaspidi, on see, et ametnikud ei tule tööle, et teenida oma rahvast, et teenida oma riiki, vaid et teenida oma taskut.

Kahjuks juhtus Zaporižja oblastis, Dnipropetrovski oblastis ja teistes oblastites see, et kõrged ametnikud lihtsalt varastasid humanitaarabi. Seepärast tahaksime öelda, et kui te osutate Ukrainale abi, siis ärge lihtsalt andke abi, vaid jälgige, kuidas seda jagatakse, kellele see läheb, kas see läheb õigetele inimestele.

Kahjuks on meie riigis 15–20 protsenti elanikke, kes, hoolimata üheteistkümnest sõjakuust usuvad Venemaad ja ootavad Putinit. Ja need 20 protsenti ei ole pensionärid, kes istuvad kodus, vaid inimesed, kes teenivad sõjaväes, politseis, kohtutes, prokuratuuris, maksuametis… Kõigis eluvaldkondades.

Nad võivad teie saadetud abi lihtsalt kinni hoida, mitte saata õigeaegselt rindele või abivajajatele. Väga tähtis on mitte lihtsalt aidata, vaid jälgida, kuhu abi läheb, millistele inimestele. Miks just neile, aga mitte rindele?”

Lisaks tuli nüüd välja ka tõik, et MTÜ Slava Ukraini korjatud abist on Ukrainas osa vasakule läinud, mistõttu organiseeriti selle mittetulundusühingu juhtimist ümber, paraku nentisid asjaosalised, et ka annetajate usaldus on kadunud.

Niisiis oli Mart Helmel õigus, kui ta ütles, et Ukrainas lokkab isegi sõjakeerises korruptsioon ning Eestisse imbuvad noored mehed, kes peaksid kodumaad aitama, ta hoiatas ka „viienda kolonni eest“. Vt ka “sisekaisteresrv”.

NATO ja plaan B

2019. aastal lõpupoole juhtis Mart Helme siseministrina tähelepanu sellele, et NATO on kriisis ja Eesti valitsus ei saa loota sellele, et NATO tagab igas olukorras Eesti territoriaalse terviklikkuse ja iseseisvuse, tagades koheselt viienda paragrahvi rakendamise. Seega on meil vaja plaan B-d.

Järgnes poliitiline hüsteeria. Mitte ainult toona opositsioonis olev Reformierakond ja sotsid, vaid ka valitsuspartnerid Keskerakond ja Isamaa ahmisid õhku nagu kalad kuival ning süüdistasid Helmet liitlassuhete rikkumises, veeretati taasa vana plaati “EKRE retoorikast”. Sõna said kõiksugu süvariigi “julgeolekueksperdid”, kes laulsid tuntud hitti, et Eesti on kaitstud paremini, kui kunagi varem.

Läks mööda kaks ja pool aastat, ja mis me nägime? Eesti peaminister Kaja Kallas kritiseeris maailma ühes mõjukamas lehes The Financial Times ilmunud intervjuus NATO plaane Balti riikide kaitsmiseks, hoiatades, et alliansi praeguse Baltikumi kaitseplaani kohaselt võib Eesti riik Venemaa rünnaku korral täielikult hävida!

Rääkimata teistest peavooluspetsialistidest, kes julgesid samuti mainida väljendit “plaan B”.

Ja ei mingit ühiskondlikke valukrampe! Süvariigi “julgeolekueksperdid” ja Reformierakonnalt peost sööv peavoolumeedia neelas Kallase jutu alla stoilise rahuga.

Tekkis küsimus, mis oli selle kahe ja poole aasta jooksul muutunud? Kas NATO kaitseplaanid lagunesid nende viimaste aastate jooksul? Ei! Aga miks siis oli Kaja Kallas üle võtnud Mart Helme “liitlassuhteid kahjustava retoorika”? Vastus on lihtne: Reformierakond ja teised Eesti mugavuspoliitikud möönavad NATO kaitseplaanide nõrkust alles siis, kui kellelgi pole enam võimalik pead liiva alla peita.

Ukraina sõda tõi ilmsiks tõsiasja, et Eesti peab oma kaitsmiseks tõsisemalt valmistuma. Mart Helme nägi neid arenguid ette juba aastate eest. Kui kogu Eesti ühiskond ja eeskätt poliitikud oleks toona mõistnud, et me ei saa pimesi panna kõik kaardid ainult NATO-le, oleksime selle ajaga saanud tegeleda riigi kaitsevõime olulise suurendamisega.

Täna hoiatab EKRE selle eest, et kontrollimatu immigratsioon Ukrainast ja Venemaalt toob meile kaasa probleemid võõrkeelse rahvastiku integreerimisel. Praegu ei ole see jutt peavoolumeedia ja massiimmigratsiooni mahitava Reformierakonna meelest sugugi moes. Aga võime kindlad olla, et kahe ja poole aasta pärast räägivad needsamad Reformierakonna poliitikud, kuidas “integratsioon on läbi kukkunud”, “ja Eesti on muutunud odavtööjõudu importivaks maaks” ja “et peab midagi ette võtma”.

Joe Bideni läbiotsimine

Mart Helme ei toetanud hea sõnaga ka Joe Bideni ametisse asumist. Nüüd selgus, et ta ongi tekitanud probleeme.

Meedia kirjutas tänavu jaanuaris, et FBI otsis läbi USA presidendi Joe Bideni kodu ja leidis veel kuus salastatud märgistust sisaldavat dokumenti. Bideni advokaadi sõnul kestis läbiotsimine Bideni kodus Delaware’is umbes 12 tundi. Uurijad võtsid oma valdusse ka mõned Bideni märkmed

Sakslased ja nende “luuavarred”

Ka rääkis Mart Helme sellest, et saksa sõdurid teevad puukaigastega trenni. See osundamine ärritas jälle mõndagi.

Täna teame, et sõjatehnika hakkab Euroopas otsa ning laskemoonalaod tühjaks saama. Meedia kajastas sedagi, kuidas Saksa haubitsad on enamuses korrast ära.

Ent kuidas siis kaitsta Ukrainat ja kogu Euroopat agressiivse Venemaa eest?

Sanna Marin ja tema pidutsemised

Mäletame ka müüjatüdruk Sanna Marini, see järjeordselt kontekstist väljarebitud väljend ajas närvi eeskätt feministe. Ja mis järgnes? Skandaalsed joogipeod sõpradega peaministri kabinetis ja mujal koos vihjetega kokaiinile, mis pole ühele riigi peaministrile pehmelt öeldes just kõige sobivam.

Suguhaigused suurenesid

Kui Mart Helme hoiatas Ukraina sõjapõgenike valguses levivate suguhaiguste eest, tõusis mingi hulk inimesi meediaruupori kaasabil tagajalgadele – kuidas ta julgeb!?

Mitu kuud hiljem oli Eesti Päevaleht sunnitud tunnistama, et Ukraina kriis ongi tõepoolest kasvatanud meil uute HIV-positiivsete arvu: „Kui möödunud aasta märtsist maini tuvastati Eestis 32 HIV-positiivset, siis selle aasta samal perioodil on tuvastatud 95 uut juhtumit. Hüppelise kasvu (66%) on statistikasse toonud sõja eest Eestisse põgenenud ukrainlased.”

Ja jätkab: „Selle aasta algusest on tuvastatud 135 uut HIV-nakkust kandvat inimest, neist 77 (57%) on tulnud Ukrainast. Nende seas on ka neid (40), kes olid enne sõja eest põgenemist oma diagnoosist juba teadlikud ja kes jätkavad siin tuttavat ravi.“

Saarte Hääl kirjutas tänavu jaanuaris, et sõjapõgenike tulekuga on Saaremaal kasvanud HIV levik: „Sõjapõgenike hulgas on Saaremaal HIV-viirusega nakatunud ukrainlannasid, kellega vahekorras olnud kohalikud mehed on haigust edasi kandnud.”

Ja jätkab: „Saarte Hääl rääkis Saaremaal eelmisel aastal märgatavalt kasvanud HIV-viiruse leviku teemal kümnekonna inimesega. Keegi probleemi ei eita, kuid kuna tegemist on delikaatse küsimusega nii meditsiiniliselt kui poliitiliselt, siis oma nime all kõik küsitletud kommentaare anda ei soovinud.“

Toimetusega vestelnud naistearst, kes jäi anonüümseks, rääkis, et paraku on ta hiljuti kokku puutunud HIV nakkuse saanud patsientidega nii põgenike kui kohalike inimeste seas.

„Arstid ütlevad, et see tervishoiupilt on kohutav. HIV tuleb tagasi. Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla,” rääkis Helme Riigikogu kõnepuldis.

Pärast Helme sõnavõttu hindas Perearstide Seltsi juht doktor Le Vallikivi kulutulena viidet ukrainlastele kui potentsiaalsetele HIV-kandjatele “epidemioloogiliste andmete emotsionaalseks ja meelevaldseks tõlgendamiseks”. Teadusnõukoja juht Toivo Maimets taunis samuti Helme öeldut.

Le Vallikivi pidas üleüldse HI-viiruse teematõstatust ebakohaseks. “HIV-i stigmatiseerimine on nii üleeilne päev, kui olla saab,” märkis perearst Delfile.

 https://saartehaal.postimees.ee/7690492/pogenike-pahupool-saaremaal-kasvas-hivi-levik

Isegi see viimatine mütoloogiasse minev ja Piibli ilmutusteraamatut retsiteeriv mõistukõne nägemusest, mida paljud pilkasid, on osutunud tõeks. Kogu see kuri sinine suits, mis Stenbocki majast praeguste koalitsioonikõneluste raames tõuseb, ei tõota rahvale midagi head – maksutõusud, uued maksud, vihakõneseadus, kärped jne jne on homne tõsiasi.

Ja see loetelu poel kaugeltki lõplik.