Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kes võiksid olla Hiina mõjuagendid Eestis? Ilmselt praegused ja tulevased võimulolijad

-
22.03.2023
Keit Pentus-Rosimannus jäi kunagi vahele, kui hiinlased tema kaudu Reformierakonnale kiitust avaldasid.
© Uued Uudised

Üks värske uurimustöö väidab, et Hiina üritab värvata Eesti poliitikuid ja lihtne mõtlemine ütleb, et mõistlik on ära osta neid, kellel on poliitiline ja majanduslik võim – ehk siis Reformierakonda, Isamaad, sotse ja Eesti 200-t (kes väidab oma ridades olevat “ettevõtlikke” majandusinimesi).

Hiina mõju aga on ohtlik, sest viimased kohtumised riigipeade tasemel näitavad, et Hiinast on saamas Venemaa liitlane Ukraina agressioonis.

BNS vahendab: “Hiina üritab saavutada Eestis majanduslikku võimu, mõjutada avalikku arvamust, värvata tuntud toetajaid ning luurata nii riigi kui ettevõtete järel, selgub sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi magistritööna valminud uuringust.

Martin Õunapuu magistritööna läbiviidud uuringus leiti, et Hiina eesmärk on mõjutada Eestit kui Euroopa Liidu ja NATO aktiivset liikmesriiki ning seeläbi neid organisatsioone tervikuna. Samuti pakuvad Hiinale ilmselt huvi Eesti ettevõtted ja nende tehnoloogia.

Uuringu kohaselt on Hiina Rahvavabariik teinud konkreetseid tegevusi Eesti erakondade mõjutamiseks, on tegutsetud erakondade kui organisatsioonide, samuti üksikute erakonnaliikmete suunal. Hiina Rahvavabariik näib olevat hiljuti läinud üle individuaalsemale käsitlusele infooperatsioonide teostamisel. Konkreetsete võtmeisikute mõjutamiseks kasutab Hiina lisaks nn pehmele jõule ka nn teravat jõudu.

Uuring kaardistas, kuidas Hiina kasutab Eestis oma mõju kasvatamiseks mitmekihilist strateegiat. Erinevaid mõjutustegevuse liike on vähemalt neli: võtmepositsioonide hõivamine majanduses (investeerimine Rail Balticusse või Tallinn-Helsingi tunnelisse), avaliku arvamuse mõjutamine (näiteks kultuurikoostöö sildi all), teadlike või teadmatute mõjuagentide kujundamine (Hiina-meelsed kõneisikud) ning ka otsene spionaaž.

Nagu uuringus välja toodi, on Hiina mõjutustegevus võrreldes Venemaaga märksa pehmem, aga ei ole seetõttu vähem ohtlik. Hiina üheks strateegiaks on levitada narratiivi, kuidas Hiina on globaalne majandusjõud ja Hiinaga koostööle minemine on Eestile eluliselt oluline. Samuti üritab Hiina saavutada suurinvestori positsiooni Eesti olulistes taristuprojektides, et omandada sellega Eestis faktilist mõjuvõimu.

Uuringus toodi esile, et Hiina Rahvavabariik üritab mõjutada Eesti otsustajaid ja avalikku arvamust, et Eestis leviksid Hiina-meelsed ja kommunistlikku Hiinat positiivse jõuna kujutavad hoiakud. Hiina Rahvavabariigi mõjutustegevuse vahenditeks on põhjust pidada Konfutsiuse instituute, mis Eestis tegutseb Tallinna ülikoolis. Samuti värbavad Hiina jõustruktuurid tõenäoliselt oma teenistusse Eestis asuvaid hiinlasi, nii turiste kui ka näiteks üliõpilasi.”

Kui võtta konkreetselt, siis pole hiinlastel mingit põhjust hakata värbama näiteks EKRE poliitikuid, keda hoitakse lausa paaniliselt tegelikust võimust eemal. Küll aga on väga põhjust ära osta Reformierakonna, sotside, Isamaa, Eesti 200 ja ka Keskerakonna poliitikuid – nad on võimul kas kogu riigis või Tallinnas, nad on raha järele maiad nagu hiired juustu järele, nende käsutada on suur osa ametnikkonnast, Reformierakonnal on ka ettevõtjate toetus, seega on nad ideaalne ülesostmise materjal.

Lisaks tasub arvestada ka seda, et Euroopa Liit küll hoiatab Hiina mõjuvõimu eest, kuid pole olemas liidu ühtset seisukohta, mis keelaks üldse hiinlastega tegemist teha – seega kui keegi Hiinat ikkagi poliitilise mõjuvõimuga aitab, siis võib see olla taunitav, kuid mitte tingimata ebaseaduslik.

EKRE Riigikogu fraktsiooni esimees Henn Põlluaas rääkis kunagi intervjuus Õhtulehele, kui kommenteeris Riigikogu väliskomisjoni visiiti Hiinasse: “Meie delegatsioonis oli ka Keit Pentus-Rosimannus ja Hiina kompartei kõrged juhid ütlesid, et kui tore, Reformierakond – meil on teiega ju koostööleping! Pentus-Rosimannus läks näost punaseks ja kui me pärast küsisime, et kuidas selle lepinguga on, siis ta selget vastust ei andnud.”

Kolm aastat tagasi kirjutasid ka Uued Uudised peavoolumeediale toetudes: “Endistest ministritest Marko Pomerantsist ja Janek Mäggist on väidetavalt saanud Hiina lobbistid, kes esindavad suhtekorraldusfirma Powerhouse kaudu ülikahtlase Hiina tehnoloogiahiiu Huawei huve Eestis – samas kui üle maailma hoiatatakse selle kommunistliku riigi Trooja hobuse eest.”

Seega tasub Hiina mõju otsida Eesti liberaalsetest, vasakpoolsetest ja globalistlikest erakondadest.

Uued Uudised