Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Analüüs: meditsiiniliste maskide mõju nakkuste ennetamisel on peaaegu olematu

-
23.03.2023
Ka Eestis arvati maskid kõikvõimsad olevat. Pilt on illustratiivne.
© UU

Rahvusvaheline teadusorganisatsioon Cochrane Library avaldas hiljuti metaanalüüsi, milles vaadeldi 78 randomiseeritud kontrollitud uurimust (kokku 610 872 uuringus osalejat) ja millest selgus, et näomaskide kandmisel (ükskõik milliste) ei ole hingamisteede viirusnakkuste (sh SARS-CoV-2) ärahoidmisele märkimisväärset mõju või mõju puudub täielikult.

Mitmed metaanalüüsi kaasatud kliinilised uurimused olid viidud läbi enne COVID-i pandeemiat, kuna COVID-i ajal viidi maskikandmise tõhusust kontrollivaid uurimusi läbi üsna vähe. Näiteks viidi COVID-i perioodil läbi kaks uurimust Mehhikos, lisaks üks uurimus nii Taanis, Bangladeshis, Inglismaal kui ka Norras.

USA-s propageeris haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) ühte konkreetset uurimust, mis toetas maskide kandmist. See uurimus põhines teadlaste tegevusel, kes lihtsalt helistasid inimestele ja küsisid küsimusi maskikandmise kohustuse kohta. Ka USA riikliku allergia ja nakkushaiguste instituudi (NIAID) endine direktor Anthony Fauci avaldas toestust maskikandmiskohustusele, ehkki ei tellinud mitte kunagi randomiseeritud kontrollitud uurimust maskide tõhususe kohta.

Cochrane’i metaanalüüsi kaasati ka 12 uurimust, milles oli võrreldud meditsiiniliste maskide tõhusust n-ö tavamaskidega. Kahes neist vaadeldi meditsiinitöötajaid ja kümme vaatles tavalisi inimesi (ligi 300 000 osalejat). Analüüsist järeldub, et „kogukonnas maskide kandmisel on gripitaolise haiguse … [või] laboratoorselt kinnitatud gripi/ SARS-Cov-2 puhul väga väike mõju või mõju puudub üldse“.

Analüüsist nähtus ka, et isegi FFP2 maskide kandmine ei mõjutanud nakatumise määra, samas märgiti mitmes uurimuses nende kandmisest tekkivaid probleeme ja ebamugavust. Ühtlasi selgus, et käte desinfitseerimisel on hingamisteede haiguste vähendamisele teatud mõõdukas mõju.

Tegemist ei ole sugugi mitte esimese analüüsi või uurimusega, mis demonstreerib meditsiiniliste või FFP2 maskide pea olematut mõju nakkuste ennetamisel. Viimase kolme aasta jooksul läbiviidud uurimused on aga toonud välja maskikandmise ja maskikandmise kohustusega kaasnevat negatiivset mõju. Leidub hulgaliselt kinnitusi selle kohta, kuidas maskikandmine haridusasutustes mõjub negatiivselt õppetegevusele ja õpitulemustele. Mõned uurimused on isegi väitnud, et maskikandmine on korrelatsioonis suurema suremusega.

Allikas: Israel National News